Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Melegvíz termelés vagy fűtésrásegítés?

napkollektorA napkollektoros pályázat kapcsán sokakban felmerül a kérdés, hogy az alapvetően használati melegvíz termelésre kialakított rendszerek alkalmasak lehetnek-e fűtésrásegítésre is? Ezzel kapcsolatban szeretnénk megosztani néhány lényeges információt.
A HMV termelésre kialakított rendszerek és a fűtésrásegítésre szolgáló rendszerek között óriási különbség van, a legfontosabbak a következők:
– egy fűtésrásegítéses rendszer teljes beruházási költsége 2-2,5 millió forintnál kezdődik (a jelenlegi napkollektoros pályázatban azonban maximum 800.000 Ft igényelhető)

– egy nagyságrenddel nagyobb kollektor felület szükséges szemben a HMV termelésre alkalmas rendszereknél.
A tévhitek eloszlatása érdekében elmondjuk, hogy a meglévő épületnél hagyományos radiátoros fűtéssel 5-10 %-ot tud megtakarítani, padlófűtésnél 10-15%-ot. Ez egy átlagos gázfűtéses családi háznál éves szinten 15.000-45.000 forint. A beruházás plusz költsége a használati melegvizet előállító rendszerhez képest 1-1,5 millió forint. A megtérülési idő, 20-30 év legjobb esetben, de akár jóval több is lehet.

Ennek megfelelően a fűtésrásegítésre alkalmas rendszerek esetében komoly gépészeti tervezés majd komoly beruházás következik, a hasznok pedig akkor jelentkeznek igazán, ha felületfűtésünk és egy jól szigetelt házunk van.

Ezért a fűtésrásegítést napkollektorral új építésű, jól szigetelt, kizárólag alacsony hőmérsékletű fűtéssel (padló, fal, mennyezet) javasoljuk. Ebben az esetben a teljes gépészet kialakítása pontos tervezést kíván meg, hogy gazdaságosan működhessen.

Kapcsolódó cikkek:
Hivatalos közlemény – Indul a napkollektoros pályázat!!!

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!