Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor

A napkollektor

A megújuló energiát hasznosítani kívánók első biztos pontja a napkollektoros rendszer kell legyen. Az hogy csak használati melegvízre, vagy fűtésre is használjuk, már nehezebb kérdés. A fűtésrásegítés alkalmazása csak új épületnél, felületfűtéssel oldható meg gazdaságosan. Azonban ilyen esetben sem számíthatunk több megtakarításra, mint a fűtési költség 20%-ra. Hagyományos fűtési rendszerben maximum 5-10 %-ot lehet így megtakarítani.
Ha például egy új agripellet kazánunk van, akkor az éves fűtési költség 80.000-100.000 Ft lesz és így 15.000-20.000 Ft-ot tudunk megtakarítani a napkollektoros fűtésrásegítéssel. Míg a rendszer beruházási költsége használati melegvízre egy 4 fős családnál 639.000 Ft + 150.000 Ft szerelés, a fűtésrásegítés elérheti a 1.500.000 Ft-ot. Ez a legoptimálisabb esetben is évtizedekre nyújtja a megtérülést a fűtésrásegítésnél. A használati melegvíztermelés ezzel szemben pár év alatt megtérül, így ideális választás ( A számítások a korábbi részben megadott mintaházra 130 m², 8 kW hőveszteségre és 9.600 kWh hőigényre vonatkoznak).

A gépészeti helyiség kialakításánál szó esett a napkollektorról, mely az első helyen befolyásolta a kazánház elhelyezését. A szolárpuffer a Megújuló Fűtés Kft. által forgalmazott SONOVA rendszereknél minden szükséges szerelvényt (szivattyú, tágulási tartály, stb…) beépítve tartalmaz. Ezek szerint a 700 mm-es átmérőjével és a bekötések helyigényével nem foglal sok helyet. A szolárpuffer pedig azért kell feltétlenül, mert a nap nem süt állandóan. Ha süt, akkor azt el kell raktároznunk valahol, erre való a szolárpuffer. Ideális esetben 1 napsütéses nap további 1-2 napra biztosítja a melegvízellátásunkat. Ezeket a puffereket azért hívjuk szolárpuffernek, mert fel vannak készítve minden eshetőségre egy napkollektoros rendszerhez. Megtehetjük, hogy bekötjük a kazánunkat és így szabályozzuk az állandó hőmérsékletet. Ha a kazán ki van kapcsolva nyáron, a nap sem süt már jó ideje, akkor elektromos fűtőszál található a pufferbe, mely felfűti a vizet. Léteznek kombinálható pufferek, ahol megoldott a szolár bekötése, fűtésrásegítés, kazán bekötése és használati melegvíz ellátása egyszerre, ezeket kombipuffereknek hívjuk. Rendkívül helytakarékosak, a pufferen belül még egy puffer található, így különül el a használati és a fűtési melegvíz.

A kollektortáblákat a tetőszerkezetre kell rögzíteni, lehetőleg déli irányban 45º-os dőlésszöggel. Kétféle rögzítési mód létezik, az egyik a tetősíkba rögzíti a kollektort, a mások a tetőszerkezetre szerelt állványra. Ezt az elején el kell dönteni, mert ez eltérés a műszaki tartalomban. A déli iránytól és a megfelelő dőlésszögtől el lehet természetesen térni, pár º-ot, de egy minimális hatékonyság veszteséget el kell könyvelnünk. Magyarország különböző pontjai között is eltérés van a besugárzott napenergia mennyiségében. Hogy Ön pontosan mivel számíthat, azt a napkollektor kalkulátorban személyre szabottan megnézheti!

Maga a kollektortábla felépítése is nagyon fontos, ettől függ, mennyi energiát tud befogni a nap sugárzásából. A kollektortábla felületén egy elnyelőréteg található, melynek minőségi kivitele jelenti a hatékony hőelnyelést. A táblák hátulján hőszigetelés található, hogy ne távozzon a hő a síkkollektor hátoldalán. A szerkezetet is jól kell szigeteljen mind a víz, mind a levegő ellen. A síkkollektorokat tesztelik jégeső ellen is, 4-5 cm-es darabokra, hogy ellenállóak legyenek viharban is. Az alacsonyabb árú olcsó (főleg kínai) rendszerek, ezekben a pontokban teljesítenek nagyon rosszul.

Vákuumcsöves napkollektor beépítése akkor javasolt, ha a fűtésrásegítés mellett döntünk. Előnye a magasabb éves kihasználtság, de hátránya a magasabb ár és rövidebb élettartam. Hagyományos rendszernél nem javasoljuk. A következő fejezetben az agripellet kazánról tudhat meg részleteket.

Kapcsolódó cikkek:
Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény

Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú

Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!