Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Kandalló panelházba

biokandallóBiokandalló
Egy találmánynak hála, nem kell már a panel vagy társasházban élőknek sem lemondaniuk egy kandalló nyújtotta örömökről.
Egy igen egyszerű megoldással egy kémény nélküli helyiségben is lehet kandallónk. Ehhez egy alkohollal működő biokandallóra van szükségünk, amely hasonló látványt nyújt, mint az eredeti fatüzelésű társa.

Persze nem azzal állunk elő, hogy ezentúl használjon mindenki biokandallót, hiszen a műanyag karácsonyfa sem szorította ki az igazi fenyőt, azonban egyes esetekben igen remek alternatívaként bizonyulhat.

Főleg, olyan esetben lehet remek választás ha a kandallónak inkább design szerepe van a nappaliban és nem akarjuk mindennapi fűtésre használni, illetve a kéménnyel nem rendelkező épületek esetében.

Mivel fűt a biokandalló?
A biokandalló szemben a hagyományos társával etanollal üzemel. A bioalkohol égése során vízpárára és egészen csekély mértékű széndioxidra bomlik. A bioalkohol égése tiszta, ezért az égése során nem keletkezik káros anyag.

Fontos tudni, hogy a benzinkutaknál kapható bioetanol (E85) 15% benzint tartalmaz, robbanásveszélyes ezért az égetése a kandallókban szigorúan tilos!

Csak látvány?
Elsőként az a kérdés merült fel bennünk, hogy a biokandalló vajon fűtésre is alkalmas vagy csak látványként funkcionál. Az igazság félúton van ugyanis  a biokandallók fűtőteljesítménye 3-10 kW-ig terjedhet, amely egy helyiség temperálására elegendő, de folyamatos, kizárólagos fűtésre nem alkalmas.

biokandalló

Működési elv, költségek
A kandalló tűzterében lévő alkoholtartályok kerülnek megtöltésre majd begyújtásra,1 liter etanol kb. 1.5-2 óráig elegendő, az etanol literenként kb. 700-900 Ft-os áron érhető el (megjegyezzük, hogy találkoztunk a piacon vanílian illetú változattal is), a kandalló üzemeltetési költsége nem számít különösebben luxuskiadásnak. A kandallók ára sem verdesi a csillagos eget 100 ezer Ft-os áron már egészen jó minőség kapható és 300 ezer Ft körül már a csúcsmodellekhez is hozzálehet jutni.

Aki panelházban él és egész életében kandallóra vágyott annak tényleg igazán élethű “kandallópótló” lehet a biokandalló, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy meleget is ad és nem kell kéményseprőt sem hívnunk.

Kapcsolódó cikkek:
Ökoház 1 millió forintból
Pazarló energiafelhasználásunk 70.000 forintot ér évente

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!