Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszigetelés a lapostetőn

A lapos tetők esetében a kiváló vízszigetelés mellett alapkövetelmény a megfelelő hőszigetelés kialakítása is. Ez általában hasonlóan a vízszigeteléshez nagy figyelmet igénylő művelet, de szinte soha nem elhagyható.

Milyen anyagokat érdemes tetőszigeteléshez alkalmazni?

Az üveg-, vagy kőzetgyapotból, valamint kemény habból készült szigetelőanyagok különleges képességük miatt már bizonyítottak a hőszigetelésben. Ezeket könnyen szállítható és feldolgozható tekercsben vagy lemezben gyártják és bármilyen vastagságban rendelkezésre állnak. A lapostető hőszigetelése esetén, hőszigetelő rétegként nemcsak a könnyűbeton és habcement alkalmazható, hanem a polisztirolhab és kőzetgyapot is. Mióta egyre többen keresik az ökológiailag semleges építőanyagokat, úgy az ismert hőszigetelő anyagoknak is egyre több versenytársa akadt. A parafa- és farostlemezek mellett teljesen új, részben kipróbálatlan, rendszeresen pótolható természetes szigetelőanyagok gazdagítják a választékot, mint a len, cellulóz, használt papír vagy a birkagyapjú.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a nem járható és hasznosított lapostetők esetén mások a hőszigetelő anyagok terhelési viszonyai. Nagyobb tetőterhelés esetén, nagyobb terhelhetőségű hőszigetelő anyagok beépítése szükséges, az egyes rétegek felépítésében azonban nem jelentkezik számottevő különbség. forrás:www. hoszigeteles.net

Vannak esetek amikor a hőszigetelés alá szükséges elhelyezni a vízszigetelést, ekkor fordított rétegrendről beszélünk.
Fordított rétegrendű lapostetők hőszigetelésére kizárólag extrudált polisztirolhab alkalmazható, egy rétegben fektetve. Kéthéjú tetőszerkezetnél – például padlásterek esetében – nyitott szálszerkezetű kőzet-, vagy üveggyapot hőszigetelés alkalmazása javasolt.

Kapcsolódó cikkek:
Ne az utcát fűtsük, hőszigetelés ésszerűen

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!