Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Homlokzati hőszigetelő rendszer: felragasztás

Polisztirol hőszigetelő lapok: felragasztása

A következő sorozatunkban a külső homlokzati hőszigetelő rendszereket és hőszigetelő anyagokat szeretnénk bemutatni. Ebben a részben a táblák felragasztásáról lesz szó.
Minden hőszigetelő táblához ajánl a gyártó egy bizonyos típusú ragasztóanyagot, ennek éredemes utánajárni és kiválasztani a kellő minőséget. A por alakú ragasztókat megadott vízmennyiséggel vagy vakológéppel úgy kell összekeverni, hogy feldolgozásra kész sűrűséget kapjunk. Természetesen a ragasztóanyagnak csomómentesnek kell lennie. A legegyszerűbb, ha az utasításon látható arányban keverjük a ragasztót, azonban ettől nyugodtan eltérhetünk, ha azt jobbnak látjuk. Minden alapra megvan az adott típusú ragasztó, legyen az fa, farost, gipsz, gipszrost.
Az időjárástól és típustól függően, a ragasztók feldolgozási ideje 2-4 óra lehet. A már besűrűsödött ragasztót semmi esetre sem lehet vízzel újra hígítani!
A ragasztót a szokványos polisztirol lapoknál körkörösen egy kb 5-7 cm széles sávban a lap szélére és a lap közepére, három tenyérnyi nagyságú pontban fel kell vinni. A ragasztó mennyiségét a magasságát az alapfelület adottságának megfelelően úgy kell meghatározni, hogy a felülettel kb. 40%-ban érintkezzen.


Az ásványgyapot hőszigetelő lapok esetén szintén a fent említett módszer használandó, azonban a ragasztót előzetesen enyhe nyomással felhordva a rostszálak közé kell préselni.
A lábazaton rögzíteni kell a lábazati sínt, és ott kell elkezdeni a táblák felragasztását. A lábazati síneknél az első sor felragasztásánál arra kell figyelni, hogy a lapok a sín mellső élére simuljanak. Semmi esetre se préselődjenek a lapok. A hőszigetelő lapokat megtámasztva enyhén az alapfelületnek nyomva a másik laphoz mozgatva illesztjük fugamentesen a helyére. Fontos a ragasztó tökéletes tapadása.
A szigetelő lapok felragasztása mindig kötésben történjen, tökéletes illesztéssel. Hálós felrakás és keresztfugák képzése nem megengedett! Az átmenő repedések vagy épületszerkezeti fugák környékén nem szabad az alapfelület fugái felett összeilleszteni a hőszigetelő lapokat, itt 10 cm-es átlapolást kell tartani. Az épület nyílásainak sarkainál (ajtók, ablakok) a hőszigetelő táblákat nem szabad illeszteni, hanem ki kel vágni a saroktól induló későbbi repedések elkerülése végett. A kiugró részeket a szintváltás mentén illesztés nélkül kell hőszigetelni.
Egy precíz sarok külső sarok elkészítéséhez először a szigetelő lapot kell úgy felragasztani, hogy a kellően túlfutatott laphoz a másik lapot megfelelően hozzá lehessen illeszteni. A kiálló részeket utólag egyszerűen le kell vágni, csiszolni.
Az áthidalásoknál történő szigetelőlapok felragasztásánál kapocs vagy valamilyen segédeszközzel érdemes egymáshoz illeszteni a hőszigetelő táblákat, hogy le ne csússzanak.
Fontos még a kábelvezetés, és egy elemek megjelölése a hőszigetelésen, elkerülendő a dübelezés során a kábelek, csövek megfúrását.
Attól függően, hogy Ön vállalkozását, vagy saját ingatlanát szeretnél hőszigetelni, eltérő pályázati pénzt tud igényelni, ha bármilyen további szakmai segítségre lenne szüksége, keressen minket az info@megujulofutes.hu e-mail címen.

Kapcsolódó cikkek:
High-tech hőszigetelés 
Klímabarát panelek

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!