Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VII.

Az előzőekben megismert geotermikus energia kinyeréséhez használt technológiák közül a mai cikkünkben a HDR (Hot Dry Rock) technológiával foglalkozunk. Ahogy már megtudhattuk, akkor használják ezt a módszert, amikor a helyi geotermikus adottságok előnyösek a hő kinyerésének szempontjából, vízkészlet azonban vagy nem található, vagy zárt terű. Az ilyen természetes hőforrást használó, de mesterséges munkaközeggel dolgozó geotermikus rendszereket EGS (Engineered Geothermal System) rendszernek nevezzük. Ebbe a csoportba tartozik a már megismert HDR technológia is.

A technológia alapja az, hogy 2000 – 4000 méter mély furatot hoznak létre a kőzetben. A mélyben található tömör bazalt- vagy gránittömböt robbantással, vagy magas nyomású víz lejuttatásával (hidraulikus repesztés) megrepesztik, így hozva létre egy hőcserélőt, amin keresztül a geotermikus hő kinyerhetővé válik. Termelő és visszasajtoló furatot (furatokat) hoznak létre, egymástól olyan távolságban, hogy a szétrepesztett kőzeteken átáramolhasson a lejuttatott víz, majd felmelegedve a termelő kúton a felszínre juttatható legyen.

A HDR technológiának nagy előnye a hagyományos termálvíz kitermeléssel és visszasajtolással szemben, hogy nincs hulladékvize, valamint a közvetítőközegként felhasznált víz nem szorul kezelésre az ásványi anyagtartalma miatt. A zárt rendszernek köszönhetően állandó a munkaközeg mennyisége.

A technológia az Egyesült Államokból származik, a 70-es években született meg az elvi elgondolás. Az első HDR technológián alapuló rendszert Új-Mexikóban építették ki 1971-ben.

Azóta a világ számos pontján kezdődtek HDR kutatások és napjainkra ennek a technológiának az ipari alkalmazása egyre inkább elérhetővé válik.

Kapcsolódó cikkek:
Geotermikus hőszivattyú, geotermikus energia
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek I.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek II.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek III.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek IV.

Geotermia és a benne rejlő lehetőségek V.
Geotermia és a benne rejlő lehetőségek VI.

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!