Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Energiatermelő járda a londoni Olimpián

Az Olimpián a járdák fognak energiát termelni Londonban

Az idei londoni Olimpiára érkezők olyan járdákon fognak közlekedni, melyeken a lépteik energiát termelnek. Az újrahasznosított gumiból készülő PaveGen a lépések okozta nyomásból létrejövő energiát hasznosítja.
A különleges járda akkumulátorában 3 napig is képes tárolni az így nyert energiát, számolt be az innovációról a CNN hírtelevízió. Az olimpiai stadion és a nemrég megnyílt Westfield Stratford City bevásárlóközpont közötti járdákon mintegy 20 csíkot fektetnek le új típusú járdából a szervezők. Számítások szerint egy év alatt közel 30 millió vásárló fordul majd meg az épületben, s a lépéseikből befogott energia elegendő lesz arra, hogy a külső világítást fedezzék vele.

A találmány kiötlője a 25 éves Laurence Kemball-Cook, aki egyetemi végzősként készítette el a járda prototípusát. A mérnök félig viccesen megjegyezte: felfedezése új dimenziót ad a “crowdsourcing” fogalmának (vagyis hogy sok ember önként és ingyen hoz össze egy projektet).

Egyelőre titok övezi a találmány működési elvét, de annyit tudni, öt millimétert behorpad a járda annak a lába alatt, aki rálép: az ebből nyert mozgási energiát hasznosítják. Minden egyes lépés annyit energiát teremt, amennyi egy LED-izzó 30 másodperces égéséhez elegendő.
Egy nagy angliai fesztiválon nemrég lemérték: 250 ezer lépést tettek a járdán a résztvevők, ami 10 ezer mobiltelefon feltöltését teszi lehetővé! (Egy ember átlagosan 150 millió lépést tesz életútja során.) Reméljük hosszú távon beválik a találmány és a forgalmas tereken Magyarországon is megvalósulnak ilyen beruházások.

Kapcsolódó cikkek:  
Ökoház 1 millió forintból   
Mi lesz a napelemek újrahasznosításával?    

Forrás: welt.de, mnnsz.hu

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!