Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Energiafüggetlen kistérségek

Energiafüggetlen kistérségek

Napjaink egyik leg érdekfeszítőbb kérdése, mi lesz a városainkkal, az iparunkkal, ha elfogynak a fosszilis energiaforrásaink. Hogy fogunk fűteni, hogyan lesz áram vagy akár élelmiszer.
Ezért van a világon több régió, település, ahol elkezdték a teljes függetlenítést a jelenlegi rendszertől, hogy felkészüljenek a jövőre. Lássuk mik is a szükséges lépések, ha teljesen független energiatérséget akarunk létrehozni:

– Mivel káoszra készülnek ezek a kistérségek, amennyiben elfogy a kőolaj, így elsődlegesen a mobilitásukat oldották meg. A gazdák által megtermelt olajos magvakat lepréselik és így nyers növényi olajt kapnak. A használt zsiradékokat, pedig tisztítás után adagolják az olajhoz. Ezt a növényi olajt, kis átalakítás után lehet dieselmotoros gépjárművek meghajtására alkalmazni. A növényi olaj energiamérlege nagyon jó (3,5-4), ami azt jelenti, hogy a bevitt energia és a kinyerhető energia hogyan aránylik egymáshoz. A megtermelt növényi olaj akkor használható fel a gépjárművekben, ha egy előmelegítő kerül beszerelésre, hiszen a növényi olaj viszkozitása jóval nagyobb, így hidegben megdermedne. Ha az átalakítás megtörtént, akkora traktorok, mentőautók, rendőrség, buszok és a működéshez szükséges gépjárművek átalakítása után megoldott lenne a közlekedés kőolaj nélkül is. Információként el kell még mondani, hogy a hidegen préselt növényi olaj, nem biodiesel, vagy bioetanol. Ezeknek a mérlege alig haladja meg a 2-őt, vagy el sem éri, így alkalmazása nem tűnik egy környezetkímélő megoldásnak. Vannak olyan gyárak az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az elhibázott támogatási kiírás miatt, megéri 1 liter bioetanolt termelni, úgy hogy közben ennek előállításához elhasználtak 0,9 liter benzint (vagy gázolajat).
– A mezőgazdaságban keletkező hulladékok, az intenzív termelési módok miatt, nagy környezetterhelést jelentenek. Ezek megsemmisítésére fejlesztették ki a biogázüzemeket, melyben a szerves hulladékok elgázosításával CH4, azaz metán nyerhető. A metánt, azaz biogázt eltüzelve pedig hő- és villamosenergia állítható elő. A megmaradt biotrágyát pedig a talajba kell visszapótolni. Ezzel megoldott a műtrágyák kiváltása is, melynek előállítása magas energiaigényű, 1 kg műtrágyához, 2 liter gázolaj szükséges!
– A villamoseneriga termelésre, több megoldása is lehet a településnek. Létesíthetnek a egy biomassza fűtőerőművet (nem biomassza erőművet), ahol szerves hulladékok (mezőgazdasági, erdészeti, városi zöldhulladék) eltüzelésével, hőt és villamosenergiát állíthatnánk elő. Ezzel az lenne a probléma, hogy a villamoshatásfok 20-25%-os lenne csak és egész évben sok hő keletkezne, azonban így az épületek fűtését is meg lehetne oldani. Amennyiben 6m/s-ot meghaladja az évi átlagos szélsebesség, lehetőség van szélerőművekkel vagy akár napelemek alkalmazásával villamosenergiát termelni, azonban ezekben az esetekben csak akkor lesz áramunk, ha fúj a szél és süt a nap. Egy nemrégen elterjedő berendezéssel a faelgázosító motorblokkal lehetőségünk van villamosenerigát és hőt termelni. Ez a faelgázosítás elvén működik és a keletkező fagázt egy gázmotorban égeti el. További lehetőség a vízerőmű létesítése, melyre csak egy-két kistérségnek lenne lehetősége Magyarországon. Így nagyvonalakban látjuk, milyen megoldások lennének, a villamosenergia termelés átállítására a biztonság megteremtése érdekében.
Hőenergia. Minden lakóháznak, közintézménynek, hotelnek, gyárnak, üzemnek szüksége van hőre. Ez sokszor eltérő hőmérsékletű és halmazállapotú igényeket takar, de mindig egy kényelmes és modern megoldás van, a biomassza fűtőmű. Ebben a biomassza fűtőműben termelnénk meg a hőt (faaprítékból vagy kukoricaszárból, szalmából, szénából) és távhő-vezetékrendszer segítéségével látnák el a gyárakat, iskolákat, óvodákat hővel.

Látható, hogy egy kistérség energiaellátása gond nélkül megoldható lenne, legyen szó iparról vagy lakosságról, hogy teljesen függetlenek legyünk az import, fogyóban lévő energiáktól. Ausztria (pl.: Mureck) több települése is azon van, hogy ezt a gyakorlatban is megvalósítsa és olcsó biztonságos energiatermelése legyen a hosszú távú túlélés érdekében. Nekünk is ezen az úton kéne végre elindulni!

Kapcsolódó cikkek:
Pénzügyi válság a 2. olajválság!
Pellet és apríték tüzelőberendezésekről pontosabban
Biomassza fűtőmű: távhő-ellátás
Homlokzati hőszigetelő rendszer: felragasztás
Speciális hőszivattyúk
Passzív ház és napkollektor

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!