Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Biomassza fűtőmű: távhő-ellátás

Biomassza fűtőmű: távhő-ellátás

Legyen az biomassza fűtőmű, vagy geotermikus fűtőmű a 21. századi életritmusnak és a környezetvédelmi előírásoknak csak egy modern távhőellátás tud megfelelni. Ha manapság meghallja bárki is, hogy távhőellátás, akkor a rendkívül magas költségekre gondol és egy kötelező rosszra. Ez nem így van! Európa sok részén a biomassza fűtőművek és egyéb “megújulót hasznosító” fűtőművek által szolgáltatott hő a legolcsóbb, mert a távhőhálózatok infrastruktúrája új vagy jól karban tartott és földgáz helyett faaprítékot, vagy geotermikus hőt használnak. Magyarország célkitűzése 2020-ig, hogy növelje megújuló energia felhasználását, így csökkentve kiszolgáltatott helyzetét az olajnagyhatalmaknak. Környezetvédelmi és gazdasági szempontból a legmegfelelőbb megoldás, ha biomassza fűtőműveket vagy geotermikus fűtőműveket telepítenek a városok, falvak, új lakóparkok, kórházak és összefogva csökkentik károsanyag kibocsátásukat, fűtési költségeiket és energia függőségüket. Így tudnak saját településükön új értéket teremteni, hiszen ez munkát jelent első sorban a mező- és erdőgazdaságban, de hosszú távon a gyártási, tervezési és kivitelezési munkáknak köszönhetően minőségi munkahelyeket teremt, amire ma a vidéki társadalomnak nagy szüksége van.
Hogyan is működne egy ilyen távhőellátás? A biomassza fűtőműbe a gázzal szemben harmad áron érkezne be a faapríték, amit a biomasszakazánban eltüzelnénk. Az előállított hő egy puffertárolót melegítene fel és innen kerülne ellátásra a távhőhálózaton keresztül az egész település, illetve a rácsatlakozók. Az ellátás feltétele a településen kiépíteni egy hőtáv-vezeték rendszert (kép), melyhez csatlakozhat: iskola, óvoda, posta, bank, élelmiszerbolt, polgármesteri hivatal, családi házak, vállalkozások, bárki, aki olcsóbban és környezetbarát módon akar fűteni. A vezeték kiépítéséhez úgynevezett előszigetelt hő-távvezetéket alkalmaznak, ami a hőszigetelésnek köszönhetően teljesen lecsökkenti a hőveszteséget. A szigetelésben egy szivárgásjelző rendszer kap helyet, ami jelzi, ha bárhol lyukas vagy szivárog a rendszer. A hőtávvezetéket a fagyhatár alá 800-1.100 mm-re kell helyezni Magyarországon, a pontos földrajzi elhelyezkedéstől függően. A távhő-vezetéket egy közművet jelző szalaggal kell jelezni, hogy későbbi a munkák folyamán a munkagépek nehogy kárt tegyenek benne. Egy távhővezeték lehet műanyagból, vagy acélból. Mindkét vezetéknek megvan az előnye, vagy a beruházási költségben, vagy az összeszerelésben vagy akár az élettartamban nyújt többet az egyik vagy a másik rendszer. A biomassza fűtőmű hő-távvezetékeit egy homokágyba kell helyezni nagyjából 1 méter mélyen egy trapéz keresztmetszetű árokban, ahol a homokágy felett még minimum 400 mm-ig tömörített talajnak kell lennie. A különböző gyártmányú távhővezetékekre a gyártók egyedi tervezési adatokat adnak meg, erről minden esetben érdemes a gyártónál érdeklődni. 

A biomassza fűtőmhöz csatlakozóknál egy hőátadó állomás kerül kiépítésre, ami pontosan méri, mennyi hőre van szüksége az adott háztartásnak, intézménynek és ez alapján méri az elhasznált hőmennyiséget. Az egész rendszert számítógép vezérli, így érve el a legmagasabb hatásfokot a rendszerben. Egy ilyen távhőellátásnak több előnye van. A hőátadó-állomásokon teljesen szabályozhatjuk a fűtési rendszerünket. Beállíthatjuk, hogy reggel 6.00 és 8.00 óra között 22 ºC-ot szeretnénk, este 17.00-ig csak 19 ºC-ot, és este 21.00-22.00-ig megint 22 ºC-ot. Az egész távhőellátás automatikus, nem kell óránként rohangálnunk a vegyestüzelésű kazánunkat megrakni, vagy faelgázosító kazánunkkal minden nap foglalkozni. A beruházási költség is jóval alacsonyabb, hiszen csak egy hőátadó-állomást kell megvennünk és a biomassza fűtőmű költsége eloszlik a rácsatlakozók között. Egy ilyen rendszer kialakításához akár 60-70% EU-s támogatást lehet kapni. Ha bármilyen további kérdése lenne, egy ilyen biomassza fűtőmű vagy geotermikus fűtőmű kialakításával kapcsolatban, tervezőmérnökeinket elérheti az info@megujulofutes.hu e-mail címen, akik már több biomassza fűtőmű tervezését és mérnöki munkáit tudhatják maguk mögött!

Kapcsolódó cikkek:  
KEOP 4.2.0/B   
KEOP 4.2.0/A  
Biomassza fűtőművek általában

Kulcsszavak: , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!