Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Gazdaságosan a bio-fabrikettel

biobrikettAnnak sem kell lemondani a megújuló energiaforrások használatáról, aki jelenleg még nem rendelkezik elegendő anyagi tőkével, hogy megtehesse a szükséges fűtéskorszerűsítést otthonában, ugyanis a biobrikett használható a meglévő vegyes tüzelésű kazánunkban, kandallónkban vagy kályhánkban is.

A következő írásban a biobrikett hatékony használatához elengedhetetlen gyakorlati tanácsokkal, tapasztalatokkal igyekszünk ellátni az olvasót, annak érdekében, hogy bátran tegye meg az első lépést a megújuló energiaforrások használata felé.

A biobrikettek közül a fabrikett rendelkezik a legnagyobb fűtőértékkel, a keményfából készült fabrikett fűtőértéke megegyezik a gyengébb minőségű fekete szénével. Ezt a hőtechnikai tulajdonságot a gyakorlatban úgy használhatjuk fel, hogy a fűtéshez felhasznált tűzifa mennyiségénél 50-70%-al kevesebb fabrikettet elegendő elégetnünk.

A begyújtás során hasonlóan kell eljárnunk, mint a fa esetében, azonban arra figyelnünk kell, hogy a brikett hengerek teljes meggyulladásáig elegendő huzatot hagyjunk a tüzelő berendezésünkön.

A tűzgyújtáshoz hasonlóan a fához újságpapírra is szükségünk van, természetesen az egyre népszerűbb olajszármazékokat tartalmazó tűzgyújtó is alkalmazható erre a célra.

Miután megfelelően begyulladt a brikett hengerek felülete, a huzatot minimálisra csökkenthetjük, ezzel megkezdődik a fabrikett kékes lánggal történő izzása, miközben folyamatosan nagy mennyiségű hő szabadul fel. Ha megfelelően lecsökkentettük a beáramló levegő mennyiségét, akkor 2-3,5 órán keresztül (tüzelőberendezéstől függően) nincs más dolgunk, csak élvezni a meleget. Figyelmeztetésként elmondjuk, hogy a fabrikett hengerek térfogata égés közben megnő, ezért nem javasoljuk az egyharmadánál jobban feltölteni a tűzteret. Valójában erre igazán nincs is szükség, mivel kisebb mennyiség is elegendő hőt szolgáltat, méghozzá igen kitartóan. A fabrikett esetében a hosszú égési időt azzal magyarázhatjuk, hogy a készítés során ragasztó anyag nélkül igen nagy nyomáson préselik össze a hengereket, tehát ebben az esetében egy igen koncentrált fűtőanyagról beszélhetünk.

Nagyon fontos tulajdonsága a biobrikettnek, hogy gyakorlatilag nem tartalmaz vizet, míg a hagyományos tűzifa esetében jelentős mennyiségű vizet is vásárolunk, a fában elraktározva.

A legnagyobb fűtőértékkel rendelkező keményfa (tölgy, bükk) brikett kiskereskedelmi ára 50-60 Ft között mozog kilogrammonként, azonban a teljes télre való mennyiség egyszeri megvásárlása esetén néhány Ft-al alacsonyabb ár is „kipréselhető” a kereskedőkből.

A tűzifával és a gázzal összevetve elmondható, hogy jelentős költségmegtakarítás érhető el a biobrikett alkalmazásával.

Összefoglalva a biobrikett ideális, tiszta, a tüzelőberendezést és a környezetet kímélő, szén-dioxid semleges fűtőanyag. A használata során csak jó tapasztalatokról számolhatunk be, különösen ajánljuk azoknak, akik a munka vagy egyéb elfoglaltságuk mellett nem akarnak sokat bíbelődni a fűtéssel. Természetesen minden fatüzelésű berendezéshez alkalmazható, legyen az egy vegyes-tüzelésű kazán vagy egy hagyományos cserépkályha.

biobrikett

Védje környezet és tüzelőberendezése állapotát, használja a megújuló energiaforrásból előállított biobrikettet.

Kapcsolódó cikkek
Tűzifa ára
Költségcsökkentés vegyes-tüzeléssel
Pelletkályha

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!