Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Aktívház

aktívházEgy korábbi írásunkban már bemutattuk, korunk egyik leghatékonyabb épülettípusát, a passzív házat. A cikk olvasásakor biztosan Önben is felmerül a vágy, hogy egyszer egy, ilyen alacsony energiafelhasználású házban élhessen, megkímélve magát a közszolgáltatók árváltoztatásainak bizonytalanságától, ezzel sokak csodálatát kiváltva.
Igen, valóban fantasztikus dolog lehet, egy passzív ház tulajdonosának lenni, azonban a dánoknak köszönhetően nem kell megelégednünk az alacsony energiaköltségű otthonnal, ugyanis itt az aktívház.
Ez az elnevezés olyan házra utal, melynél a fűtési energiaszükséglet – beleértve a fűtés áramszükségletét is – teljes egészében megújuló energiaforrással kerül lefedésre, az aktívház ráadásul több energiát termel, mint amennyit felhasznál.
Aarhus dán város közelében egy domboldalon helyezkedik el a sima, szögletes, fekete épület, a világ első aktívháza, mely olyan környezetbarát, hogy több energiát képes előállítani, mint amennyit négy lakója elfogyaszt. Sőt, gyakorlatilag 40 év alatt annyi energiát fog pluszban előállítani – és visszatermelni a nemzeti áramszolgáltatónak -, amennyit a saját építéséhez felhasználtak, s ezzel együtt teljesen kiküszöböli a széndioxid kibocsátását a légkörbe. Figyelembe véve, hogy az iparosodott országokban a termelt energia 40%-át az épületek használják fel, ez a rendszer egy rendkívüli gazdasági áttörést hozhat, mely alapjaiban változtatja meg az építészetet és építési módokat.

aktívház

Magyarországon is elkészül már az első aktívház. Az építő elmondása szerint az aktívházak esetében épületgépészeti szempontból kulcskérdés a szellőztetés megoldása, hiszen az ablakok kinyitásával veszíthetjük el a legtöbb energiát. A beszívott friss levegőt az épület köré, a földfelszín alatt megfelelő mélységben fektetett csővezetéken keresztül nyeri az épület. Télen a talaj mintegy fűtő közegként működik. Leg-alább 50 m-es csőrendszer esetén, ha a levegő hőmérséklete –14°C, mire eljut a szellőztető berendezésig, akár +5°C-ra is felmelegszik! Nyáron fordított a helyzet: a talaj a beszívott levegőt hűti. Azt a hőmennyiséget, amit a szellőztető berendezéssel nem tudnak az épületbe bevinni, úgynevezett fűtőpatronokkal pótolják. Ezek minden helyiségben külön termosztáttal vannak szabályozva. A házban így nincs gáz vagy egyéb, hagyományos fűtés. A használati melegvíz-ellátás 70-80%-át napkollektoros rendszerrel biztosítják. A fűtőpatronok és a háztartási gépek használatához, illetve a meleg víz előállításához szükséges energiát napelemekből nyerik. A 30 négyzetméteres napelemrendszerrel nyert energia egy inverterrel alakul váltóárammá, ami felhasználható a házban, vagy az árammérőn keresztül a hálózatba táplálható. A hálózatból fogyasztott áram, és a hálózatba betáplált áram éves energiamérlege pozitív. a tulajdonos elmondta, egy készházhoz képest a beruházás 25%-kal volt drágább.
Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedés útján jelentős mérföldkő az aktívház koncepció kitalálása. Nagyon fontos, hogy ne féljünk az új dolgoktól, az aktív házak esetében pedig nincs is rá okunk, hiszen hazánkban is van már remekül működő példa, melyet követve szakemberek segítségével magunk is megvalósíthatunk egy olyan otthon, amely a kiadások helyett bevételt termel számunkra, ezzel járulva hozzá életszínvonalunk növekedéséhez.

Kapcsolódó cikkek
Passzívház és napkollektor
Energiafüggetlen kistérségek
Hővisszanyerő szellőztetőrendszer

 

Kulcsszavak: , , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!