Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A sörkollektor

sörkollektorKi gondolta volna, hogy a sörös doboz a folyékony kenyér tárolása mellett másra is jó, hát eláruljuk voltak, akik a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségét látták meg még ebben is. A sörkollektor nagyjából 3 éve indult hódító útjára hazánkban, néhány remek kézügyességgel és kísérletező kedvvel megáldott úriembernek köszönhetően. Olyannyira sikeresnek bizonyult a kísérlet, hogy az iránymutatás alapján elkészített sörkollektorok szinte beborítják Magyarországot az őket ábrázoló térképen.

Ha a sörkollektor lényegét szeretnénk összefoglalni, akkor elmondhatjuk, hogy a légkollektorok családjába tartozó sörös dobozokból álló abszorber felülettel rendelkező házi készítésű eszközök. A beszámolók arról tanúskodnak, hogy sörkollektort mindenki készíthet, nem igényel mérnöki felkészültséget, azonban aki valóban használható eszközt szeretne készíteni, annak ajánlatos elolvasni az interneten napvilágot látott „szakirodalmat”, ugyanis számos nélkülözhetetlen apróságot megtudhatunk belőle.

sörkollektor
A sörkollektorok vázát fa keret vagy egy alumínium vagy más rozsdamentes ház alkothatja, amely általában kőzetgyapottal szigetelésre kerül a hőveszteség csökkentése érdekében. Amennyiben fa keretből készül a kollektor váza, akkor a hátlapot hagyományos OSB lapból készíthetjük el. A hátlapra a hőszigetelésen kívül hőtükör is kerül ezzel lehetővé téve a minél nagyobb sugárzás mennyiség begyűjtését.

A sörkollektor lelkét gyakorlatilag a vázba elhelyezett osztó gyűjtő dobozok és a sörkollektor csövek jelentik, ezek elkészítése igényli a legnagyobb türelmet és felkészültséget.

A sörkollektor csöveket ezután a nagyobb hőelnyelés érdekében szolár abszorber festékkel lefújhatjuk, ezután utolsó fő lépésként sima vagy cellás polikarbonát lemezzel befedjük a sörkollektort.

A sörkollektor készítők még számos más apróságra is figyelmet szentelnek, ilyen a sörös dobozok kivágása, illesztése, a festékszórás illetve a sörkollektor teljesítményét alapvetően meghatározó, megfelelő ventilátor kiválasztása, beszerzése és akkor még nem is beszéltünk a szabályozó elektronika fontosságáról, amely napsütés esetén elindítja a ventillátort.

Számos pozitív tapasztalat olvasható a megvalósított sörkollektorok esetében, azonban egyvalamiben megegyeznek ezek a beszámolók, mindegyikből sugárzik a barkácsolás szeretete.

Ezért javasoljuk, hogy aki rendelkezik az alapvető szerszámokkal, sok szabadidővel és nem utolsó sorban kísérletező készséggel, az vágjon bele nyugodtan a sörkollektor építésébe.

Megjegyezzük, hogy a sörkollektorok a helyiségek fűtésének kiegészítését teszik lehetővé nem tévesztendőek össze a használati melegvíz előállításra forgalmazott professzionális napkollektoros rendszerekkel.

Kapcsolódó cikkek
Szélenergia töltheti az iPhone-t
Öntöltő akkumulátor
Napelemes tetőcserép
Napkollektoros rendszer megtérülése

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!