Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   2013-ban jön az új SZOCPOL?

szocpol 2013A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány – tudta meg a Portfolio.hu. Egy birtokunkba került, Matolcsy György által is jóváhagyott NGM-es előterjesztés alapján nemcsak új, de használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás (félszocpol). A szocpolt és a félszocpolt kettő vagy több mellett már egy gyermek után, sőt 60 négyzetméternél kisebb lakásra is igényelhetnék a családok. Talán ennél is fontosabb, hogy a támogatási összegeket a mostaninak a duplájára, esetenként még nagyobb mértékben emelnék. Ismeretes: a kamattámogatási programon már januárban lazított a kormány, miután az új kamattámogatási rendszer elindítása egyelőre szerény eredményeket hozott.

Mi volt eddig?

Bár a költségvetési források továbbra is szűkösek, a jelenleginél jóval bőkezűbb otthonteremtési program kialakítását tervezi a kormány – tudta meg a Portfolio.hu. A kamattámogatási program feltételein már januárban lazítottak. Eszerint a kamattámogatás nem csökken a futamidő első öt évében, továbbá több esetben is megemelték az igényelhető kölcsön és a lakás értékének felső határát.
Ezúttal egy másik lakáscélú támogatás, a szocpol került terítékre. A program eddigi igénybevételének nagyságáról nincsenek pontos adataink, mivel azonban eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett csak igénybe venni, meglehetősen szűk kört érinthetett a program. Alig több mint 10 ezer új lakás épült Magyarországon, emellett legalább 2 gyermek megszületését is vállalniuk kellett a szocpolhoz a szülőknek. Ráadásul érdemben csak nyáron indult el a program, így legfeljebb néhány ezres igénybevevői körről beszélhettünk eddig.
Az idén februárban 26-án elkészült, és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által is jóváhagyott előterjesztést a kormány egyelőre nem tárgyalta meg, legalábbis ez szerepel a dokumentumban. Egy, a dokumentumban szereplő április 1-jei időpont azonban arról árulkodik, viszonylag gyorsan életbe léptetnénk a szükséges, több rendeletet is érintő jogszabálymódosításokat.

Mit tartalmaz a tervezet?

Az NGM szakértői által tervezett változtatások az alábbi fontosabb módosításokról szólnak:

– A lakásépítési támogatás mértékének emelése, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt (két gyermek esetén megközelíthesse pl. a 3 millió forintot is)
– A jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás
– A lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne
– Használt lakás vásárlásához bevezetnék a “félszocpolt”, ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a
– Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a “félszocpolt” meglévő lakásuk bővítésére iselérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

A szocpol támogatás összege a korábbiakhoz hasonlóan három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függne.

Mint az alábbi ábrán is látható, a szocpol összege a korábbi , a Bajnai-kormány által megszüntetett szocpol támogatási összegéhez állna közelebb (kisebb és nagyobb is lehet ennél), szemben a mostani rendszerrel.

2013 új Szocpol

Kapcsolódó cikkek: 
Megnyílt a 2011-es lakossági napkollektoros pályázat!

Forrás: portfolio.hu

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!