Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Modern fűtési rendszerek V.: Fan coil

Cikksorozatunk ötödik részében a fan coil készülékekről lesz szó. A szó jelentése ventilátoros hőcserélő, gyakran nevezik klímakonvektornak, vagy ventilátoros konvektornak, radiátornak. Egy olyan készülékről van szó, amellyel fűthetünk és hűthetünk is. A készülék – ahogy a neve is mutatja – tartalmaz egy ventilátort és egy hőcserélőt*. A hőcserélő csövein átáramlik a fűtő- vagy hűtővíz, és a hőcserélőbordák segítségével hűti vagy fűti a ventilátor által átáramoltatott levegőt. Fűtés esetén a fűtővizet – ahogy eddig mindegyik ismertetett rendszernél – valamilyen hőtermelő berendezés állítja elő, pl. biomasszakazán, hőszivattyú vagy gázkazán. A hűtővíz előállításához szükség van egy folyadékhűtőre, de akár hőszivattyú is elláthatja ezt a feladatot.

Több típussal is találkozhatunk. Elhelyezés szempontjából létezik álló, mennyezet alatti és falra szerelhető változat is. Az álló és fali típusokat többnyire ablak alatt, a radiátorok helyén szokták elhelyezni. A mennyezet alatti változatot hotelekben szokták alkalmazni, ahol a készülék elrejthető az álmennyezet fölött. Ekkor burkolat nélküli változatot építenek be.

A fan coil készülékeknek van légcsatornázható változata is. Így igény szerint friss levegő is juttatható a helyiségbe.

Megkülönböztetünk további két változatot: a kétcsöves és négycsöves fan coilt.

A kétcsöves készülékeknél egy egyszerűbb vezetékrendszer alakítható ki, mivel csak egy vezetékpárra van szükség fűtéshez és hűtéshez is. A felmerülő igények szerint a vezetékekben fűtővíz vagy hűtővíz kering. Az egyszerűségéből adódóan olcsóbb egy ilyen rendszer kialakítása, azonban nem nyújt akkora komfortot, mint a négycsöves változat. A fűtéstől hűtésre, vagy hűtésről fűtésre való átállás több órát is igénybe vehet amellett, hogy a rendszer egyszerre csak az egyik ellátására képes. A készülék csak egy hőcserélőt tartalmaz, amely a nagyobb felületigényű hűtésre van méretezve, ezért általában ezek a készülékek nagyobb fűtési teljesítményt tudnak leadni, mint amire a helyiségnek szüksége van.

A négycsöves fan coil rendszernél ezzel szemben két hőcserélő (fűtési, hűtési) és két pár csonk (fűtési, hűtési) található. Így a hűtés és fűtés közötti váltás gyors. Ezzel a típusú rendszerrel megoldható, hogy bizonyos helyiségekben fűtés legyen, míg ezzel egy időben az épület egy másik helyiségében pedig hűtés. Ezt egy központi vezérlés szabályozza a helyiség hőmérséklete alapján.

A fan coilok gyorsan és dinamikusan reagálnak a szabályzásra. Áruk rendszerszinten nézve igen kedvező. A radiátoros fűtés – split klíma kombinációhoz képest is versenyképes lehet. További előnye, hogy egyszerűen és gyorsan szerelhető.

Mint minden gépészeti terméknél, itt is igen fontos a minőség, hiszen nem rövidtávra tervezünk egy fűtési-hűtési rendszernél. Ezért kizárólag Eurovent minősítéssel rendelkező készüléket szerezzünk be.

Arra azonban oda kell figyelni a fan coil készülékek kiválasztásánál, hogy a ventilátor által keltett zajhatás ne legyen zavaró, és a keletkező kondenzvíz megfelelően el legyen vezetve.

Ezek a készülékek nagyrészt konvekció útján adják le a hőt, így felmerülhet a porkavarodás veszélye. Ezt a beépített szűrő segítségével megakadályozzák a berendezések, sőt csökkentik a porterhelést a helyiségben.

Leggyakrabban hotelekben, irodaházakban alkalmazzák a fan coilokat. De mióta egyre nagyobb az igény a hűtésre, családi házakban is kezd elterjedni ez a megoldás. A berendezések akár 40°C-os előremenő fűtővíz hőmérséklettel is hatékonyan üzemelnek, ezért kondenzációs kazán, hőszivattyú vagy napkollektor mellé tökéletes.

*A hőcserélő arra szolgál, hogy két közeg (esetünkben a beltéri levegő és a fűtő-/hűtővíz) között hőcsere jöjjön létre anélkül, hogy azok közvetlenül érintkeznének egymással.

Kapcsolódó cikkek:
Modern fűtési rendszerek I.: Hőterjedés típusai
Modern fűtési rendszerek II.: Radiátoros rendszer
Modern fűtési rendszerek III.: Padlófűtés
Modern fűtési rendszerek IV.: Fal- és mennyezetfűtés

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!