Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Modern fűtési rendszerek VI.: Infrafűtés

Ahogy már cikksorozatunk első részében kiderült konvekció, és sugárzás útján jut el a hő a helyiségben tartózkodóhoz. Tehát egy épületben tartózkodó ember hőérzetét döntően a helyiség levegőjének hőmérséklete és a környező felületek hőmérséklete szabja meg. A hőérzet akkor tökéletes, ha e két érték nem tér el túl nagy mértékben egymástól. Például, ha a levegő hőmérséklete 24 – 25°C, miközben a környező fal csak 16 – 18°C-os a bent tartózkodók hőérzete nem lesz tökéletes. Ez az állapot a hőszigeteletlen, elavult fűtési rendszerű épületekre jellemző. Erre a problémára a hőszigetelésen és nyílászáró csere mellett megoldást nyújthat az infrafűtés.

Ez a fűtési mód napjainkban egyre jobban terjed. Leggyakrabban a nagy belmagasságú épületeknél használják például csarnokok, templomok, stb. Ennek oka, hogy így közvetlenül az a zóna fűthető, ahol arra szükség van, vagyis ahol az emberek tartózkodnak. Napjainkban azonban kezd a lakóépületek fűtésében is szerepet játszani. Ennek megfelelően már igen sokféle kivitelben kapható.

Most lássuk hogyan is működik az infrafűtés. Két nem fémes lap között, nagy elektromos ellenállású anyagban diódák találhatók. A fűtőpanel hátoldalán hőszigetelő és hőtükör réteg található, így a sugárzást egy irányba tudják összpontosítani. A sugárzás egyenletességét általában szórt kerámiával oldják meg.

Nagy előnye, hogy segítségével alacsonyabb hőmérséklet tartható a helyiségben, miközben a hőérzet nem javul, valamint kisebb teljesítményű berendezésre van szükség, mint más fűtési megoldásnál. Így fűtési költséget takaríthatunk meg vele.

Mivel szinte csak sugárzás útján adja le a hőt nem okoz porterelést. A keletkező sugárzás nem káros, sőt az egészségre jótékony hatással van. Hiszen a nap is főként infrasugárzás segítségével adja le hőjét, így hasonló érzetet kelt az infrafűtés is.

További előnye, hogy könnyen szabályozható és könnyen elhelyezhető, akár a falra (mint kép), akár a mennyezetre.
Mivel villamos energiával üzemel, így közvetlen füstgázkibocsájtás nincs. Karbantartásra sem kell költenünk amellett, hogy élettartama is igen hosszú.

Kapcsolódó cikkek:
Modern fűtési rendszerek I.: Hőterjedés típusai
Modern fűtési rendszerek II.: Radiátoros rendszer
Modern fűtési rendszerek III.: Padlófűtés
Modern fűtési rendszerek IV.: Fal- és mennyezetfűtés
Modern fűtési rendszerek V.: Fan coil

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!