Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Modern fűtési rendszerek I.: Hőterjedés típusai

A következő cikksorozatunkban a mai korszerű fűtési rendszereket vesszük végig, mint radiátoros fűtés, felületfűtés, fan-coilos fűtés.  Mielőtt azonban belevágnánk, ismerkedjünk meg azzal, hogy milyen módon képesek ezek a rendszerek a hőenergia továbbítására.

Konvekció

A levegő áramlása útján létrejövő hőterjedés. Ezt a jelenséget a hőmérséklet-különbségből kialakult sűrűség-különbség okozza, melynek hatására felhajtóerő jön létre. Ez a folyamat megy végbe például a radiátoros fűtések esetén is. Ha a radiátor fölé hajolunk, magunk is megtapasztalhatjuk a jelenséget.

Sugárzás

A sugárzás esetén a hőenergia elektromágneses hullámok formájában terjed. Ehhez nincs szükség köztes, ún. közvetítő közegre (esetünkben levegőre). Ez a folyamat a különböző sugárzó fűtésekre, illetve a felületfűtésekre jellemző.

Hővezetés

Egy adott közegben – legyen az szilárd, folyékony vagy gáz halmazállapotú – hőmérséklet különbségből fakadó, áramlás nélkül létrejövő hőterjedés. Ez a folyamat megy végbe, ha egy kanalat belelógatunk a forró teába, és hamarosan érezzük, hogy a kanál másik vége is forró lesz.

E három hőterjedési formának a hatását rendszerint egyszerre tapasztalhatjuk a mindennapokban. A fűtési rendszereket szokás a konvektív és a sugárzásos hőleadás aránya alapján is csoportosítani. A következő ábra jól szemlélteti ezt az arányt különböző fűtési rendszerek esetén.

Látható, hogy majdnem mindegyik fűtési rendszernél jelen van a sugárzásos és a konvektív hőleadás is. A cikksorozat következő részeiben megismerhetjük, hogy mik az előnyei és hátrányai e két hőterjedési formának. Elsőként a radiátoros fűtési rendszerről lesz szó.

Kapcsolódó cikkek:
Modern fűtési rendszerek II.:Radiátoros rendszer
Modern fűtési rendszerek III.:Padlófűtés
Modern fűtési rendszerek IV.:Fal- és mennyezetfűtés
Modern fűtési rendszerek V.:Fan Coil
Modern fűtési rendszerek VI.:Infrafűtés

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!