Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Új ház építésénél a fűtési rendszer szabályozása rendkívül fontos és egy jó szabályozással sok kiadást és energiát takaríthatunk meg. Amennyiben egy modern, jól szabályozott fűtési rendszerünk van ez teljes mértékben igaz, ezért a következő írásunk a fűtés szabályozással foglalkozik. Kezdjük tehát az alapoknál.
A fűtési rendszer szabályozási feladata, hogy biztosítsa azt, hogy minden helyiség annyi hőt kapjon a hőtermelőtől (biomasszakazán, hőszivattyú, stb.), amennyire annak szüksége van az elvárt belső hőmérséklet tartásához.
Ugyanis az épület fűtési rendszere a téli leghidegebb (területi jellemző) hőmérséklet mellett szükséges hőigényre lett méretezve. Azaz -11°C, -13°C, vagy -15°C- os külső hőmérsékletre. A fűtési szezonban természetesen ritkán fordul elő ez a szélsőséges hőmérséklet. Ha ennél magasabb a külső hőmérséklet, az épületnek arányosan kisebb lesz a hőigénye. Ezt a változó hőigényt hivatott követni a szabályozás.
Számtalan megoldás létezik erre a feladatra, melyeket sorra veszünk cikksorozatunk folyamán. Két alapvető fajtára osztható a szabályozás a mennyiségi és a minőségi szabályzásra. Ahhoz azonban, hogy ezt megértsük tudnunk kell mitől függ a belső hőmérséklet.
A belső levegő hőmérsékletét igen sok paraméter befolyásolja; ilyen például a külső hőmérséklet, a hőleadók (radiátor, padlófűtés, fal/mennyezetfűtés) aktuális teljesítménye, napsugárzás, vagy más belső hőforrás. A hőleadók teljesítményét növelve vagy csökkentve tudjuk kompenzálni az épület hőigényének változását. Ezért tudnunk kell, hogy mitől függ azok teljesítménye.
A radiátorok, padlófűtési körök, vagy bármely felületfűtési körök által leadott hőteljesítmény a szoba hőmérsékletétől, a fűtővíz hőmérsékletétől és a fűtővíz tömegáramától (a vezeték adott keresztmetszetén időegység alatt átáramlott víz tömege/mennyisége) függ. Mivel a belső hőmérséklet az, amit ilyen módon változatlanul szeretnénk tartani, a fűtővíz hőmérsékletének és/vagy a fűtővíz tömegáramának változtatásával tudunk szabályozni.
Mennyiségi szabályozásnál tehát a fűtővíz tömegáramát változtatjuk, miközben annak hőmérséklete változatlan marad. Ilyen szabályzó például a termosztatikus radiátor szelep is.
Minőségi szabályozás a fűtővíz hőmérsékletének szabályozása anélkül, hogy annak tömegárama változna. Ezt a szabályozást például az előremenő és a visszatérő fűtési vezeték közé szerelt keverőággal (motoros keverőszeleppel) is meg lehet oldani, vagy közvetlenül a kazánnál is szabályozható a fűtővíz hőmérséklet.
Egy modern fűtési rendszernél általában mindkét szabályozási módot használják.
Különbséget tehetünk az érzékelés és beavatkozás helye szerint is a különböző szabályozási megoldások között. Lehet a belső, vagy a külső levegő hőmérséklete alapján is szabályozni. A beavatkozás lehet a hőtermelőnél, vagy akár a hőleadónál is. Számos lehetőség kínálkozik tehát arra, hogy az egész fűtési szezonban tarthassuk az épület és külön-külön a helyiségek általunk elvárt hőmérsékletét amellett, hogy ehhez csakis a szükséges energiát használja fel a rendszer.

További részleteket a fűtésszabályozásról szóló cikksorozatunkban olvashat itt.

Kapcsolódó cikkek:
Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény
Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség
Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor
Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú
Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán
Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók
Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!