Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

Új ház építésénél a fűtési rendszer fontos eleme, hogy milyen hőleadókat választunk. Sok esetben az is befolyásolja, hogy milyen technológiát alkalmazunk. Aranyszabály, hogy hőszivattyú és napkollektor fűtési rendszerben való alkalmazásánál csak alacsony hőmérsékletű fűtésünk lehet, mely padló, fal és mennyezet fűtés. Vegyük át az előnyöket és a hátrányokat a különböző rendszereknél.

Radiátoros fűtés

Előnye, hogy igen gyorsan reagál a szabályzásra és dinamikusan képes a leadott hőteljesítményt változtatni. A többi rendszerhez képest olcsó, könnyen szerelhető, és szervizelhető.

Hátránya, hogy többnyire magas hőmérsékletű vizet kell keringetni benne a megfelelő teljesítmény leadásához. A mai modern lapradiátorok azonban már beérik 50-55°C-os előremenő fűtővíz-hőmérséklettel is, ha megfelelően lettek kiválasztva. Problémát jelenthet az intenzívebb légáramlás miatt a por felkeveredése, amely allergiások számára kellemetlen. Ezért a radiátor folyamatos tisztítást igényel. Valamint korlátozza a helyiség berendezhetőségét.

Padlófűtés

Előnye, hogy egyenletes lesz a hőmérséklet-eloszlás a helyiségben. A nagyobb arányú sugárzásos hőleadás miatt kellemesebb komfortérzetet biztosít. Az alacsonyabb előremenő hőmérséklet miatt gazdaságosabb a fűtési üzem. Allergiások számára megfelelő, mert nincs porkavarodás. A helyiség berendezhetőségét nem akadályozza.

Hátránya azonban, hogy lassan reagál a szabályzásra. Költségesebb a kialakítása, pontos tervezést, és kivitelezést igényel. Ha meghibásodás merül fel, akkor csak bontással lehet hozzáférni.

Fal- és mennyezetfűtés

További előnye mind a radiátoros, mind a padlófűtési rendszerekkel szemben, hogy hűtésre is alkalmas. Mivel hűtés esetén is sugárzással történik a hőelvonás, nem jelentkezik huzathatás, így nyáron is élvezhetjük a tökéletes hőkomfortot.
Kitűnően kombinálható a rendszer hőszivattyúval az alacsony előremenő hőmérséklet miatt. Nyáron pedig akár passzív hűtéssel is minimális költségek mellett hűthetjük házunkat. Fontos megemlíteni, hogy szabályzásra gyorsabban reagál, mint a padlófűtések általában, a radiátoros fűtés azonban még mindig a legdinamikusabb ezen a téren.

Hátránya, hogy fokozottan oda kell figyelnünk, mikor képet, vagy polcot akarunk felrögzíteni a falra. Könnyen megsérthetjük a vezetékeket, és ekkor csak bontással lehet kiküszöbölni a problémát. Mindezt leszámítva padlófűtéssel kombinálva az egyik legjobb hőérzetet biztosítja ez a megoldás.

Kapcsolódó cikkek:

Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény

Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség
Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor
Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú
Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!