Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Fűtés szabályozás VII.: Rendszerek

Cikksorozatunk utolsó részében kompletten, rendszerszinten vesszük végig a különböző fűtésszabályozási megoldásokat. Ahogy a korábbi cikkekből kiderült, igen sok megoldás létezik fűtésünk szabályozására, melyek kombinálásából tudunk hatékonyan és gazdaságosan üzemelő rendszert létrehozni. Ezekből a megoldásokból a teljesség igénye nélkül kiragadunk párat, melyek a leggyakrabban fordulnak elő.

Manapság egy alapszintű szabályozási rendszer egy állandó hőmérsékletű kazánból, egy fali termosztátból és a radiátorokon termosztatikus szelepekből áll. Ha nem követünk el nagy hibát a kialakításnál, akkor ezzel a megoldással elfogadható hőkomfort hozható létre. Fontos odafigyelni arra, hogy a fali termosztát és termosztatikus radiátorszelep lehetőleg  ne legyen egy helyiségben. Ugyanis egymást zavarhatják a szabályozásban. Ha mégis került termosztatikus radiátorszelep a fali termosztáttal rendelkező helyiségbe, akkor érdemes a termosztatikus szelepet teljesen nyitott állapotban hagyni. A fali termosztátot a leghidegebb fűtött helyiségbe kell helyezni. Azt a helyiséget, ahol a termosztát elhelyezésre kerül, referencia helyiségnek nevezzük. A többi (melegebb) helyiségben a termosztatikus radiátorszelepet használva állíthatjuk be a kívánt hőmérsékletet. Ha nem így teszünk, akkor lehet olyan helyiség, ahol folyamatosan hidegebb lesz, mint szeretnénk, mert miután a referenciahelyiség hőmérséklete elérte a beállított értéket, a kazán leáll, és hiába tekerjük maximumra a termosztatikus szelepet a hidegebb helyiségben, nem kap melegvizet a benne lévő radiátor. A fali termosztátból kapható vezeték nélküli kivitel is, amely rádiófrekvencián kommunikál a kazánnal. Így bármikor áthelyezhető és tapasztalati úton is megszabható a termosztát ideális helye.

Korszerű megoldás egy időjáráskövető szabályozással rendelkező kazán, fali termosztát és termosztatikus radiátorszelep kombinációja. Ez a rendszer hasonlóan működik az imént felvázolthoz, azzal a különbséggel, hogy mindig az igényeknek megfelelő hőmérsékletű fűtővíz kering a rendszerben.

Tovább növelhető a komfortérzetünk, ha házunkban zónaszabályozást alakítunk ki. Ez azt jelenti, hogy tetszőleges zónákra osztható a ház, melyek külön termosztáttal rendelkeznek. Ekkor minden zónát külön időprogrammal láthatunk el.

Kialakítható komplett épületautomatizálási rendszer, melyet egy, vagy több érintőpanelről irányíthatunk. Ezek a rendszerek fűtés, hűtés és szellőzés szabályozására, világítástechnika és elektromos berendezések ki/bekapcsolására, árnyékolás és biztonságtechnika kezelésére is alkalmasak.

Látható, hogy nagyon fontos része egy fűtési rendszer kialakításának a megfelelő szabályozás kiválasztása. Ezen a tételen nem szabad spórolni, mert segítségével komoly összegeket takaríthatunk meg amellett, hogy nagymértékben függ tőle a komfortérzetünk.

Kapcsolódó cikkek:
Fűtés szabályozás I.: Szabályozás fajtái
Fűtés szabályozás II.:Hőtermelő oldal
Fűtés szabályozás III.: Időjárákövető szabályozás
Fűtés szabályozás IV.: Szabályozás fűtési puffer mellett
Fűtés szabályozás V.: Hőleadó oldal, radiátor
Fűtés szabályozás VI.: Hőleadó oldal, padlófűtés

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!