Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Valóban környezettudatosabb az elektromos autó?

elektromos autóA kérdést kicsit jobban kifejtve arra lennénk kíváncsiak, hogy globálisan az elektromos autók kevesebb CO2-t bocsátanak-e ki a környezetbe, mint a hagyományos hajtással működő társaik. Az elektromos autók esetében ugye helyileg nem jelenik meg a kibocsátás, azonban a villamos erőművekben elégetett tüzelőanyag égésterméke ugyanúgy hatással van a globális klímára, mint a helyileg szennyező robbanómotor. Az összehasonlítás nem egyszerű, azonban a német közlekedési kérdések szakértője, az ADAC mégis belevágta fejszéjét a kemény fába. Nem volt kisebb a feladat, mint meghatározni az egy kWh előállítása közben keletkezett széndioxid mennyiségét az elektromos autók és a hagyományos társaik esetében, ezzel lehetővé téve a mindent eldöntő összehasonlítást.

Előzetesen meghatározásra került, hogy az egy kWh előállítása közben keletkezett széndioxid mennyisége. Az értéket energetikai mérnökök a viszonylag előrehaladott nyugat-európai átlag alapján 563 grammra becsülték.

Az elektromos autók között az egyik tesztelt jármű a Volvo C30-as elektromos autója. A svéd gyári adatok 14,7 kWh/100 km-es értéket mutatnak, ami valós körülmények között több független teszt átlagaként 28,3 kWh/100 km-re emelkedik. Átszámolva az annyi, mint 159 g/km-es CO2 kibocsátás.
Azért, hogy az összehasonlítás kétséget kizáró legyen két különböző típusú hagyományos hajtású autóra is elvégezték a kutatók a tesztet.

Az Audi A4 2.0 TDI és a Mercedes-Benz B 180 CDI BlueEfficiency voltak a tesztalanyok, amelyek a próbautak során rendre 156-157 g/km-es értéket produkáltak. A kutatás során előállt vizsgálati eredményeket a www.autopult.hu szolgáltatta.

Hát ez több mint kellemetlen az elektromos autók gyártóinak számára, ugyanis a vizsgálat eredményeiből levonható a következtetés, jelenleg globális szinten az elektromos autók nem segítenek a klímaváltozás elleni harcban. Persze lokálisan igen jelentős hasznuk, hogy a sűrűn lakott városokban megkímélik az ott élőket a káros kipufogó gázoktól és zajkibocsátásuk is sokkal kedvezőbb.

Kapcsolódó cikkek:
Városi elektromos koncepcióautó
VW: elektromos kerékpár az új autókhoz

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!