Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Telefontöltés tábortűzön

energiafazékHőenergiát alakít elektromos energiává egy amerikai mérnök találmánya, amely így akár tábortűzön is képes egy elektromos eszköz (mobiltelefon, zenelejátszó, GPS) feltöltésére.

A Salt Lake Cityben élő David Toledo négy év munkával fejlesztette ki a PowerPot (magyarul energiafazék) nevű szerkezetét.

Működési elv
A leginkább egy hagyományos konyhai fazékra hasonlító PowerPot aljába egy termoelektronikus generátort építettek, amely hőmérsékletkülönbséget képes elektromos árammá alakítani a Seebeck-effektus nevű fizikai jelenség segítségével. Az 1800-as években élt német tudós, Thomas Seebeck felfedezte, hogy ha egy zárt áramkör egyik csatlakozási helyét felmelegítik, az áramkörben mindaddig áram folyik, amíg a hőmérséklet-különbség fennáll.

Afrikában is segíthet
David Toledo projektjével az Afrikában vezetékes áram nélkül élő mintegy kétszázmillió embert is segíteni kívánja, ezért jótékonysági program keretében az ott élőknek is adományozni lehet az új fajta töltőből egy-egy példányt. Az Afrikában élők Toledo tapasztalatai szerint havi bevételeiknek akár tizenöt százalékát is mobiltelefonjaik és egyéb elektronikus eszközük töltésére kénytelenek költeni, egy PowerPot segítségével ők saját maguk feltölthetnék a berendezéseket. A PowerPot ára egyelőre meglehetősen borsos, a legkisebb edényért is 150 dollárt, vagyis mintegy harmincnégyezer forintot kérnek el, bár ehhez egy ledes zseblámpa is jár. Forrás:www.origo.hu

Valóban nagy segítség
A tény, miszerint Afrikában a lakosok a jövedelmük jelentős részét költik a telefonjaik töltésére megdöbbentő, ezért nagyon sokat segíthet az energiafazék az ott élőknek, azonban érdemes azt is végiggondolni, hogy a fekete kontinens legfőbb problémája azért nem a telefonok töltésének megoldása. Sokkal inkább a helyi környezet tönkretételből is fakadó éhezés kérdésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, főleg abból az aspektusból nézve, hogy a világ számos országában gyártott elektromos kütyük hulladékká válásuk után Afrika földjét, levegőjét és vizeit szennyezik.

Kapcsolódó cikkek:
Kandalló panelházba
Kínában zsákban hoznak meleget (megdöbbentő fotók)

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!