Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Olcsó tömegtermék lehet az elektromos autó

Új áttörés várható az elektromos autók piacán. Az amerikai Envia Systems új fejlesztése megnyithatja az utat az olcsó, tömegesen gyártható elektromos autók felé. Az új akkumulátor rendszernek köszönhetően majdnem 500 kilométert lesznek képesek megtenni az autók, egyetlen töltéssel. Maga az autó is elérhetőbb lesz a maga 25.000 $, azaz ca. 5,5 millió forintos tervezett alapárával. A projekt állami támogatást is élvez, illetve más gyártók is beszálltak már.

A fejlesztés március elején hozzák hivatalosan nyilvánosságra részleteiben, egyenlőre annyit lehet tudni, hogy egy lítium-ion akkumulátort fejlesztettek, melynek energiasűrűsége 400 Wattóra (Wh) kilogrammonként. Ez az érték a rendszer tárolási képességét mutatja meg. A korábbi akkumulátorok mindössze 100-150 Wh tudtak tárolni. A korábbi típusú autónál egy 500 km megtételére képes járműnek csak az akkumulátoros rendszere több mint 8.000.000 forintba kerül. A kWh-ra levetített összeg jelenleg a Voltnál: 132e forint, a Nissánnál: 83e forint. Az új rendszer viszont 28e forinttal kecsegtet.

Az teljes rendszernek elkészült már prototípusa, mely tesztelés alatt van. A sorozatgyártással azonban 2015-ig biztosan várni kell.

Kapcsolódó cikkek:
VW: elektromos kerékpár az új autókhoz
Elektromos autó a jövő közlekedése

Forrás: index.hu

Kulcsszavak:

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!