Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Passzívházak III.: A legolcsóbb energia

energiaEjtsük csapdába a drága energiát!

Ne felejtsük el, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem használtunk!

Egy passzívházban mindig tiszta a levegő, anélkül, hogy ablakot nyitnánk. Ezt egy hővisszanyerős légkomfort szellőztető berendezés biztosítja. Ennek segítségével a szellőztetési hőveszteség töredékére csökken, miközben folyamatosan, szűrőkön keresztül cserélődik az épület levegője.

A berendezés segítségével télen a kiáramló használt levegő a hőcserélőn keresztül átadja energiájának nagy részét a bejövőnek, amelyet már előmelegítettek a két méterrel a föld alá elhelyezett csőrendszerben. Ebben a mélységben állandóan 6-8 °C van, így télen a -15 fokos levegő +5 fokosra melegszik fel. Nyáron mindez fordítva történik, a föld ingyen előhűti az olykor 40 °C –os, meleg frisslevegőt, mielőtt az a lakásba érkezne.

Mit érzékelnek a bentlakók mindebből?
A friss levegő a szűrőkön át a szobákba áramlik, és a vizesblokkokból szívják ki azt, ahonnan egyébként is “kisszellőztetnénk” a rossz levegőt. (Konyha, WC, fördőszoba) Az áramlás sebessége kicsi, ezért nincsen huzat. Ez magyarázza azt is, hogy még a befújási pontok közvetlen közelében is hangtalan a működése. Ezzel a rendszerrel gyökeresen megváltozik az életminőség is, mert mindig – tehát éjszaka is – tiszta a levegő, így sokkal nyugtatóbb, pihentetőbb az alvás.

Kapcsolódó cikkek:
Passzívházak I.: Mit is jelent, hogy passzívház?
Passzívházak II.: Passzívház életérzés
November 24-én következik: Passzívházak IV. Telekválasztás passzívház építéséhez

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!