Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Nyílászáró csere

Otthonunk energia hatékonnyá tételében az egyik legjelentősebb eredménnyel kecsegtető fejlesztés épületünk nyílászáróinak optimális kiválasztása. Amennyiben arra törekszünk, hogy igazán takarékos és energiahatékony épületünk legyen elsőként a felhasznált energia mennyiségét kell ésszerűen a minimálisra csökkenteni. Általánosságban elmondható, hogy az elavult nyílászáróval ellátott épületek hőveszteségének 30-50%-a a nyílászárók tömítetlenségéből és nagy légáteresztőségéből adódik. Látható, hogy ennek megszüntetésével jelentős hőenergia megtakarítására nyílhat lehetőségünk.

Amikor otthonunk energiahatékonyságának növeléséről beszélünk, minden esetben rendszerben kell gondolkoznunk, így mielőtt elhatározzuk, hogy nyílászárócserét hajtunk végre érdemes átgondolnunk épület homlokzati szigetelésének lehetőségét is.
Bármely épületről beszélünk, annak értékét rendkívül nagymértékben meghatározza, hogy milyen magas költséggel lehet üzemeltetni. Ez pedig nem mástól függ, mint a házunk energiahatékonyságától. Tehát aki igazán előremutató, megtérülő beruházáson töri a fejét a legjobb megoldást az otthona rezsi költségének minimalizálásával érheti el. Gondoljon csak bele, hogy egy nyílászáró cserével milyen előnyökre tudunk szert tenni.

Kezdjük azzal, hogy a fűtésre illetve hűtésre használt havi költségünk ezentúl jelentős mértékben lecsökken, ennek mértéke a biztos és fokozódó energiaár növekedéssel egyre nagyobb lesz.

Tovább menve a korszerű nyílászárók a hatékony hőtechnikai tulajdonságuk mellett fokozott hanggátlással is rendelkeznek így a környezeti zajhatás által kiváltott kényelmetlenség, stressz a jövőben mérséklődik, így a pénz megtakarítás mellett az egészségi állapotunkban és az életszínvonalunkban is jelentős javulás várható. Sok esetben az alvászavarral küszködő emberek életében is minőségi változást jelenthet egy hatékony zajgátló hatású ablak beszerelése.

A fejlesztés hatására otthonunk piaci értéke jelentős ugráson megy keresztül, mivel nemcsak új, modern nyílászárókkal rendelkezik, hanem az átlagosnál alacsonyabb fűtési, hűtési költséggel is.

Mindemellett nem utolsó szempont, hogy a modern esztétikus nyílászáróval otthona csínosításáért is sokat tesz, lakókörnyezet teljesen megújul.

Ingatlan piaci trend, hogy az igazán tájékozott ingatlan fejlesztők kizárólag takarékos rendkívül jól szigetelt épületek megvalósításába fognak bele, hiszen jól tudják, hogy a fosszilis energiaárak kiszámíthatatlanul emelkednek így a pazarló, alacsony energiahatékonyságú épületeknek a jövőben nincs létjogosultsága.

Fontos kérdés, hogy hogyan érdemes belefogni a lakásunk energiahatékonyságának növelését célzó átalakításába. Mint látjuk a hatékony hőszigetelés ezen belül pedig a korszerű nyílászárók alkalmazása alapkövetelmény egy korunknak megfelelő szintű energiatakarékos épület kialakításában.

A szemléletesség kedvéért vegyük egy példát. A korszerű nyílászáró számunkra legbeszédesebb tulajdonsága az úgynevezett „U” érték, amely a nyílászáró hőszigetelő képességét hivatott megadni. Minél kisebb az „U” érték annál nagyobb az adott nyílászáró hőszigetelési képessége. Ha veszünk egy U=1 hőszigetelő képességű nyílászárót akkor 0 fokos kültéri és 20 fokos beltéri hőmérséklet mellett az ablakunk belső felülete 17,5 fokos. Ebben az esetben a beltéri ablak felületét nem érezzük lényegesen hidegebbnek a szoba hőmérsékleténél. Ezzel szemben egy szimpla üvegezésű nyílászáró esetében az „U” érték már 5,9-et is eléri így látható, hogy közel hatszor annyi energia távozik a szobánkból, mint a modern hővédő üvegezésű nyílászárónk esetében.

Összefoglalva elmondható, hogy a szokványos megtakarítási és befektetési lehetőségekhez képest az optimálisan elvégzett nyílászárócserével gyorsan megtérülő hatékony megoldást választ, mivel otthona piaci értékének növelése mellet további komfort és életszínvonal növekedést is tapasztalni fog.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki szeretné a legkevesebb energiát használni, legyen az új építésű vagy régi épület. Tartsuk mindig szem előtt: „nem vagyok olyan gazdag, hogy egy energiafaló házban éljek, olyan házat akarok, ahol a költségek minimálisak”.

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!