Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszigetelési problémák – Matraceffektus

matrac effektusA következő sorozatunkban igyekezni fogunk, olyan gyakran elkövetett hibákat bemutatni a hőszigetelés témakörében, amelyeket megismerve és tudatosan elkerülve Ön közelebb fog kerülni a tökéletes hőszigetelés megvalósításához. A következőkben bemutatott hibák, mindegyike már a gyakorlatban is előfordult és szinte minden esetben a hőszigetelő rendszer tönkremenetelét eredményezte.

Matraceffektus
Az elkészült hőszigetelő rendszerünk, ugyanúgy mint bármely homlokzat, időről-időre hősokknak van kitéve.
Ez nem jelent mást, mint, hogy az évszakok közötti és a napközbeni hőingadozás, igen erős hatást fejt ki rá.
Az úgynevezett matrac effektus, ahol a nap hatására hirtelen felmelegedő hőszigetelő lapok külső rétegei kitágulnak, egymásnak feszülnek, míg az esti visszahűlésnél a felületi réteg zsugorodása miatt kagylósan, homorú formát próbálnak felvenni. A jó minőségű üvegszövet alkalmazása tartóssá teszi a rendszert a lefagyásokkal, nedvesedéssel, mechanikai sérülésekkel szemben, sőt egy-egy lap meglazulása esetén sem engedi a szél szívóerejének, hogy a kilazult részt letépje, hiszen a szívóerőt átviszi a szomszédos jól tartó mezőkre.

matrac effektus

Azonban, ha a hőszigetelő táblánk ragasztója nem elég rugalmas, vagy a pont perem ragasztás helyett csak néhány ragasztó pogácsát helyeztek el a polisztirol táblán, előfordulhat, hogy a szigetelő lapok, olyan mértékben megmozdulnak, hogy a homlokzat mozaik szerűen összetöredezik a hőszigetelő lapok élei mentén.

Ennek kiküszöbölésére ajánljuk, hogy kizárólag hőszigetelő rendszerként bevizsgált terméket vásároljunk meg, ne válogassuk össze külön helyről a ragasztót és a polisztirol táblákat, mert ki tudja, hogyan fognak viselkedni együtt a homlokzaton.

Kapcsolódó cikkek:
EPS vagy kőzetgyapot?

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!