Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hőszigetelés hibái: Alapfelület és ragasztás

hőszigetelésA homlokzati hőszigetelés manapság a leggyakrabban elvégzett épület korszerűsítési munka, ennek ellenére hihetetlen baklövéseket követnek el a kivitelezők még manapság is. Persze ebben az is közrejátszik, hogy a piac nem mentes a kóklerektől.

A követező írásban a hőszigetelő rendszer elkészítésének első lépéséről a felület előkészítés és a ragasztás hibáiról írunk.

A hőszigetelési munkák nem a szigetelőlapok felrakásával kezdődnek. A munkák kezdete előtt az épületet, illetve azt a homlokzati részt, amelyen a lapok felrakását kezdik, vízszintesen bezsinórozzák és bejelölik a függőlegest. Az irányelv szerint csak olyan alapfelület alkalmas hőszigetelésre, amelynek síktól való eltérése nem haladja meg az egy centimétert. Ez az esetek nagy részében nem adott, ilyenkor a helyes megoldás, ha az egyenetlenségeket vakolással, vagy – a probléma áthidalásával – a szigetelőlapok vastagságának változtatásával egyenlítik ki. Semmiképpen sem tekinthető jó megoldásnak, ha a ragasztó vastagságának változtatásával próbálják a szigetelést „síkba hozni” ebben az esetben ugyanis számos épületfizikai és állékonysági problémát okozhatnak. A hőszigetelő rendszernek nem feladata, hogy az alapfelület egyenetlenségeit eltüntesse.

Ugyancsak fontos, hogy megbizonyosodjunk a fogadó felület szilárdságáról, ugyanis a málló, nem elég szilárd vakolat nem lehet fogadó felülete a szigetelést rögzítő ragasztónak.

Mindig a ragasztás megkezdése előtt kell elvégezni a málló részek eltávolítását és a hibák kijavítását.

A következő igen fontos kérdés a hőszigetelő táblák ragasztásának a módszere, amely minden esetben az úgynevezett pont perem ragasztással vagy telibe ragasztással kell, hogy történjen. Sok esetben ezt megspórolva csak a pogácsás ragasztást alkalmazzák, ami azonban nem gátolja meg a hőszigetelő táblák elmozdulását.

Kapcsolódó cikkek:
Hőszigetelési problémák – Matraceffektus
Utólagos hőszigetelés: Valóban lélegeznek a falak?

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!