Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A hőhídról érthetően

hőhídA hőhidakon keresztül rengeteg energia távozik anélkül, hogy ezt észrevennénk. Az éves energiafelhasználásának akár a 40%-át elvesztheti. Sokan egyet értenek azonban abban, hogy ennek nem kellene így lennie. Azonban erről a foglomról igen sok téveszme kering mind a kialakulását mind a megszüntetését illetően. Reményeink szerint a következő írás elolvasása után pontosan érthetővé válik a jelenség mibenléte.

A hőhíd nem más, mint a szerkezetnek egy olyan pontja, szakasza vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Egyszerű és szemléletes példa erre egy téglafal, benne egy helyszínen készített áthidalóval. A téglafal hővezetési tényezője (λ=0,194 W/mK) sokkal alacsonyabb mint a helyszínen készített beton áthidalóé (λ=1,09 W/mK). Egész pontosan 5,6-szer magasabb a beton hővezetési tényezője.

A hőáram minden esetben a melegtől a hideg felé halad. Ott, ahol lényegesen magasabb beépített anyagok hővezetési tényezője intenzívebb hőáramlás alakul ki. Ilyen pontokon jobban „szökik a meleg”.

Oda, ahová ezt az áthidalót beépítettük rosszabb lesz a szerkezet hőszigetelő képessége több hő fog távozni a szabadba.
Éppen ezért azt hogy az adott szerkezünk „hőhidas” onnan tudjuk meg, hogy lényegesen hidegebb a tapintása, azaz felületi hőmérséklete alacsonyabb mint szerkezet többi részének.

A hőhíd annál intenzívebb minél nagyobb a külső, és belső hőmérséklet között a különbség. Ez azt jelenti, hogy télen nagyobb az esélye, hogy a hőhíd problémák jelentkeznek.

hőhídForrás: www.rensolution.co.uk

Ha a példánkban szereplő beton áthidalót szigetelőanyaggal együtt építjük be, akkor az áthidalónk hőhídas hatását lényegesen csökkenthetjük.

A hőszigetelő anyagok csak nagyon nehezen engedik át a hőt, ezért alacsony a hővezetési tényezőjük. Ezeknek az anyagoknak a λ értéke nagyon alacsony, általában 0,04 W/mK körüli, azaz a polisztirol (EPS) a betonnál 27-szer jobb hőszigetelő anyag. Forrás:http://szigetelesinfo.hu

A hőhíd szinte minden esetben elkerülhető lenne már a szerkezetépítés során, mindemellett a fennálló hőhidak is szinte minden esetben orvosolhatóak az utólagos hőszigetelés során is. A legjobban a hőkamerás felvétellel lehet a hőhidakat minden kétséget kizáróan bemutatni.

Kapcsolódó cikkek:
Lakásvásárlás előtt hőtérkép készítés
Ne az utcát fűtsük, hőszigetelés ésszerűen

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!