Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Vegyestüzelésű kazán biztonsági szerelvényei

Vegyestüzelésű kazánhoz szükséges biztonsági szerelvények

A jelenleg hatályos Magyar Szabványok szerint szilárd tüzelésű berendezést csak nyitott fűtési rendszerbe lehet kötni. Azonban a legtöbb, vegyestüzelésű kazán gyártó az adott biztonsági szerelvények alkalmazásával engedélyezi a bekötést. Azért ilyen fontos kérdés, mert a fatüzelésű kazán tűzterébe mi magunk adagoljuk a tűzifát, bármilyen automatika nélkül. Ez viszont ahhoz vezethet, hogy a rendszerben felforr a víz, ami egy zárt rendszerben igen nagy veszélyt jelent. Ez, a hirtelen megnövekedett nyomás miatt akár robbanáshoz is vezethet. A biztonsági szerelvények célja, hogy ezt elkerüljük.

Biztonsági hőcserélő

A biztonsági hőcserélőt a kazán előremenő ágába szokták beépíteni. A hőcserélőre hideg vízet csatlakoztatnak. A hidegvíz ágba egy termosztatikus szelep van beépítve. Ha az előremenő fűtővízhőmérséklet meghaladja a biztonságos értéket a termosztatikus szelep kinyit és a beáramló hidegvíz egy csőkígyón keresztül lehűti a fűtővizet, majd a csatornába távozik.

Termikus túlfolyó szelep

A biztonsági túlfolyó szelep egy önműködésű szelep, mely bizonyos hőmérsékletre aktiválódik. A nyitás, illetve a víz leeresztés már 95 °C-nál bekapcsol. Működése a következő: a kazánvíz túlhevülése esetén bekapcsol. A szerelvény egy rugóterhelésű szelepből és egy csőmembrános hőmérsékletérzékelőből áll. A 95 °C elérésekor a szelep a megnövekedett túlnyomás miatt nyit és helyére hidegvíz áramlik. Ezzel védik a kazánt a túlhevüléstől.

Membrános biztonsági szelep

A biztonsági szelep a végső megoldás. Ha már túlhevült a rendszer, akkor a biztonsági szelep akár gőz formájában a rendszer teljes vízterét lefúvatja. Működésekor a rendszer nyomása eléri a rugóban beállított nyomást (2.5-3 bar) és a szelep kinyit.

Fontos tehát, hogy nagy körültekintéssel járjunk át a fűtési rendszerünk átalakításához, ha olcsó fatüzelést akarunk kialakítani. Minden esetben fontos, hogy rendszerünk jól meg legyen tervezve.

Kapcsolódó cikkek:
Vegyestüzelésű kazánok támogatása
Új kazáncsere program
Vegyestüzelésű kazán pályázat, mit tegyen, hogy ne maradjon le!
Vegyestüzelésű kazán puffertartálya I.
Vegyestüzelésű kazán puffertartálya II.
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: épületgépészeti átalakítások
Vegyestüzelésű kazán: öntvény- vagy lemezkazán?

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!