Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Vegyestüzelésű kazán puffertartálya II.

Előző cikkünkben megismertük a fűtési puffertartály előnyeit vegyestüzelésű kazán mellett. Mai cikkünkben a fűtési pufferek optimális méretével foglalkozunk. Az sem jó, ha túl kicsi, az sem jó, ha túl nagy. Milyen tehát az optimális méret? Ez sok mindentől függ.

Például kiegészítő fűtésre, vagy elsődleges fűtőberendezésként használjuk. Kiegészítő fűtésnél a kazán teljesítményét az épület hőszükséglete alapján kell kiválasztani. A puffertartály méretét úgy kell meghatározni, hogy egy feltöltés leégéséből származó hőt fel tudja venni. Természetesen itt egy újabb feltételbe ütközünk, ez pedig a kazánba betölthető fa mennyisége és annak leégési ideje. Ezek készülékre jellemző adatok, melyeket a berendezések gyártójától lehet megtudni.

Amennyiben kizárólag vegyestüzelésű kazánnal szeretnénk fűteni, úgy a kazánt nagyobb teljesítményűre érdemes választani, mint az épület hőszükséglete, ugyanis így egy nagyobb fűtési puffertartály segítségével több hőt tudunk raktározni, ezzel növelve az utántöltések között eltelt időt. Természetesen ez a megoldás magasabb beruházási költséggel, de magasabb komforttal is jár.

A szükséges puffer méretét a fűtési rendszerünk fűtővízhőmérséklete is befolyásolja. Például egy alacsony hőmérsékletű felületfűtés esetén kisebb tárolóra van szükség, szemben a magasabb hőmérsékletű radiátoros fűtéssel.

Ha úgy döntünk, hogy fűtési pufferrel egészítjük ki a vegyestüzelésű kazánra épülő rendszerünket, érdemes szakemberhez fordulni, hogy pontosan számítsa ki, mekkora tárolóra van szükségünk.

Előzetes számításokra természetesen van lehetőség, melyet magunk is elvégezhetünk a következő ökölszabályokat használva:

A kazánunk teljesítményét [kW] meg kell szorozni 35-50 [liter/kW]-tal. Attól függően, hogy milyen komfortot szeretnénk elérni. Egy átlagos családi háznál ez 1000-2000 literes puffertárolót jelent. Természetesen ez a számítás nem helyettesíti a precíz méretezést, amelyet nem ildomos elhagyni, ugyanis mind az alul-, mind a túlméretezett fűtési puffertartályok elégtelen üzemhez vezethetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Vegyestüzelésű kazán puffertartálya II.
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: Alapfeltételek
Gázkazán helyett vegyestüzelésű kazán: épületgépészeti átalakítások
Vegyestüzelésű kazánok támogatása
Új kazáncsere program

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!