Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Technológiai gőzigény ellátása biomassza kazánnal

Gazdasági-termelési folyamat közvetlen hőigényének részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból

Sok ipari termelőnél, mely gőzt használ, merül fel egyre gyakrabban a kérdés, ki tudom-e váltani váltani a drága földgázt valamilyen költségehatékonyabb megújuló erőforrással, és ha igen melyik a legalkalmasabb technológia. A válasz természetesen igen. A legegyszerűbb mód a szilárd biomassza (faapríték, szalmabála, kukokorica) eltüzelése, és így a földgáz szabályozhatóságával megegyező rendszert tudunk kialakítani. Sok élelmiszeripari termelőnél, szárítónál is alkalmazható a biomassza tüzelés és sokszor ebben az esetben rendelkezésre álló egyéb eltüzelhető szilárd biomassza cseresznye-, szilvamag marad vissza, mely “ingyen” energiaforrás lehet.

A technológia kiválasztása során fel kell mérnünk a rendelkezésre álló alapanyagokat, mert ehhez kell mérnünk a kazánok kialakítását. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a fatüzelésű biomassza kazánok alkalmazása, a többi szilárd biomassza eltüzelése bonyolultabb technológiát követel. Lehetőség szerint a jelenlegi kazánház közelében kell kialakítani az új rendszert, ahol tudnunk kell tárolni nagyjából egy heti alapanyagot. Tárolhatunk rönkfát, melyet magunk aprítunk le aprítógéppel, vagy már faaprítékot szállíthatunk be egyből. A kiszámításban a következő tud segíteni: amennyiben tudjuk a napi eltüzelt gázmennyiséget m3-ben, akkor mi magunk is meg tudjuk becsülni. 1 m3 földgáz 9,4 kWh fűtőértékkel rendelkezik, 1 kg faapríték pedig 4-4,2 kWh-val. Jó közelítéssel tehát 2 kg fa kell 1 m3 földgáz kiváltásához. Ha tudjuk a napi mennyiséget, abból kiszámoljuk a heti mennyiséget.  A kapott értéket pedig úgy tudjuk a területre átszámítani, hogy a kg adatot megszorozzuk 4000-4500 al, és m3-t kapunk. A kapott m3 adatok alapján tudjuk, hogy mekkora ürtartalmú bunkertárolóra lenne szükségünk. Egy 2 MW-os biomassza tüzelésű gőzkazán helyigénye, teljes gépészettel pedig 9-12 méter széles és 15 méter hosszúságú lehet. Természetesen ez egy ideális eset, lehet ennél kisebb helyen is kialakítani, precíz gépészeti tervzés után. A pontos kialakításhoz és méretezéshez mindenképpen kérje ki segítségünket!

Érdekesség képpen egy közepes üzem, jelenleg 2 MW-os üzem példáját vennénk alapul. Ebben az esetben az éves felhasznált hőigény a téli hónapokban a fűtést is szolgálja, télen nyáron pedig a technológiát látja el. A gázfelhasználás 2.500 és 3.500 m3 között ingadozik naponta. Így naponta az üzemeltetés költsége nagyjából 300.000 Ft, ami éves szinten a munkaszüneti napokat figyelembe véve 70.000.000 Ft körül alakul. Amennyiben a legegyszerűbb esetet vesszük és vásárolt alapanyaggal működteténk új biomassza kazánunkat, abban az esetben napi 5 tonna faaprítékot kéne vásárolnunk, melynek tárolási igénye egy hétre vetítve egy 25 m2-es bunkertárolóban elférne és napi költsége 100.000-120.000 Ft lenne. A napi megtakarítás tehát elérné a 200.000 Ft-ot, ami éves szinten akár 45.000.000 Ft-os megtakarítást eredményezhetne. Ez persze nem feltételezte, hogy a feldolgozás során keletkező szilárd biomasszát is eltüzeltük a rendszerben (pl.: magvak) és ezzel tovább csökkentettük költségünket. Ilyen típusu beruházásokra a 2011. január 11.-én megjelent és Februártól elérhető Új Széchenyi Tervben lehet pályázni a Helyi hő és hűtési igény kielégítése című pályázat keretében. A kiírás szerint a kisebb 1-50 Millió Forintos beruházásra az “A” konstrukció a nagyobb 50-1.000 Millió Forintosra pedig a “B” konstrukcióban. Így vállalkozásként Pest megye kivételével akár 50%-os támogatást is elnyerhetünk Biomassza kazánra és a teljes gépészet felújítására. A pályázati kiírás alapján a kazánház kialakítása, felújítása is pályázható.
És hogyan alakulna pénzügyileg a beruházásunk az említett 2 MW-os teljesítménytartományban? Amennyiben az építészeti beruházást elhanyagolhatónak vesszük, akkor alacsonyabb minőségkategóriában 60.000.000-80.000.000 Ft egy szilárd tüzelésá biomassza gőzkazán, a magasabb minőségkategóriában pedig 90.000.000-110.000.000 Ft. Ez 50 %-os támogatás esetén, minőségi igény szerint 30.000.000-55.000.000 Ft-os beruházást jelentene az évi 45.000.000 Forintos megtakarításra. Ha félelmünk van, hogy drágulni fog a helyben megtermelt biomassza, akkor egyben biztosak lehetünk, hogy a gáz még jobban fog drágulni. Ezzel olyan versenyelőnyt kovácsolhat vállalkozása számára, amely akár a túlélést is jelentheti a következő években.
Csökkentsük együtt vállalkozása költségeit egy sikeres pályázattal az Új Széchenyi Tervben, mi kidolgozzuk Önöknek a legideálisabb műszaki koncepciót és megírjuk pályázatát!

Kapcsolódó cikkek:
Pellet és faapríték tárolás
Biomassza fűtőmű: távhő-ellátás
Megjelentek az Új Széchnenyi Terv pályázatai

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!