Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Pelletkályha

A pelletkályha

A pellet elterjedésével sok új pellettüzelő berendezés is kialakult az elmúlt évtizedekben. Figyeljünk oda, ha pelletes fűtési rendszert szeretnénk, az nem minden esetben ugyanazt jelenti. A teljesen automatizált kazántól a helyiségek fűtésére alkalmas pelletkályhák műszaki felépítésükben rendkívül különböznek, és más-más kialakítást, illetve üzemeltetést igényel. A cikkben a pelletkályhákat és üzemeltetésüket szeretnénk bemutatni:
A pellet létjogosultsága a biomassza alapú hőtermelés terén, hogy kis helyen nagy energiamennyiséget lehet tárolni és a rendszer teljesen automatizálható. Ha az energiatartalmát vesszük, akkor 650kg pelletet tudunk tárolni 1m³-en, ami 340 m³ földgáz fűtőértékével ér fel.  Tehát ha a nappalinkba telepítünk egy pelletkályhát és az integrált pellettároló 50 kg pellet betöltésére alkalmas, akkor hideg napokon is csak 5 kg pelletet fog eltüzelni a rendszer 24 óra alatt. Így teljesen automatizáltan, nagy hidegben akár 10 napig megoldott a fűtésünk és büszkék lehetünk, hiszen a környezet védelmében is cselekedtünk.
Az egyszerű kialakítás és az alacsonyabb hőkomfort miatt elmondható, hogy a legolcsóbb pelletes fűtési rendszer, ha a helyiség direkt fűtésére egy pelletkályhát állítunk fel. A pelletkályhák egy integrált pellettárolóval rendelkeznek, amit zsákos formában leszállított pellettel lehet megtölteni és utána teljesen automatizáltan működik.
Egy szobatermosztáttal pedig a pellet tüzelést lehet szabályozni, így ha elértük a kívánt hőfokot a rendszer leszabályozza magát és csak akkor kezd el újra tüzelni, ha lecsökkent a hőmérséklet.
A pellet olyan tiszta és száraz alapanyag, hogy eltüzelésénél minimális por kerül a légkörbe és az eltüzelt mennyiség 1%-a lesz hamu. A pelletkályháknál található egy beépített hamutároló, amit időközönként ki kell üríteni, de a tűzteret nem kell bolygatni, így nem kormozzuk szét a nappalit.
A berendezések működésénél elmondható még, hogy a kis méret mellett, nagyon halkan tudnak üzemelni a berendezések. Itt szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy csak minőségi berendezések teljesítenek költséghatékony, magas hatásfokkal és csak jó minőségű pellet használata esetén üzemel hosszú távon a pelletkályha.

A következő ábrán jól látható egy pelletkályha felépítése:

Ha egy komolyabb, központi fűtési rendszerbe köthető pelletkályhával szeretnénk fűteni, akkor vízteres pelletkályhát kell vásárolnunk. A vízteres pelletkályháról egy következő cikkünkben olvashat.

Hasonló cikkek:
Pelletáló gép
Pellet, avagy a folyékony fa
Kalkulálok a saját épületemre!

Pellet és központi fűtés

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!