Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Pellet és faapríték tüzelőberenezésekről pontosabban

Pellet és faapríték tüzelőberendezések műszaki megoldásai

Az automatikus pellet- és faapríték kazánoknak többféle tüzeléstechnikai megoldása van, melyek elterjedtek a gyakorlatban. Ezek a típusok különböző alapanyagokra és teljesítménytartományokra lettek kifejlesztve. Egyet fontos megjegyezni a biomassza (faapríték, pellet, mezőgazdasági hulladék) kazánoknál, sem a teljesítménytartományt, sem a tüzelőanyagokat nem lehet felcserélni, vagy kombinálni. Ez azt jelenti, hogy egy berendezést, mely évtizedeken keresztül jól működik, magas hatásfokon és megbízhatóan, azt adott alapanyagra fejlesztették ki, és adott teljesítményre. A pellet és a faapríték eltüzelésére az adagolását 3 fő megoldásra lehet elkülöníteni. Ezek az „alulról betoló”, „rézsútosan betoló” és „ejtő adagoló” típusok lehetnek.

Alulról betoló pellet és faapríték tüzelés

A pellet, vagy a faapríték egy kellő méretű szállítócsiga segítségével jut a tűztérbe, ahol már a primer levegő hozzávezetés is segít a tüzelőanyag száradásában, elgázosodásában. A távozó fagázok a felsőbb térben égnek el, ahol szekunder levegő hozzávezetés után tökéletesen el tudnak égni az O2 tartalomnak köszönhetően. A hő a hőcserélőn keresztül, ahol leadja hőenergiáját, távozik a kémény, majd az atmoszféra irányába. Ebben a biomassza tüzelőberendezés típusban 5-50 % nedvességtartalmú faaprítékot, illetve pelletet lehet eltüzelni. A beérkező alapanyagnak a tökéletes elégése érdekében a rendszer saját beállításokat tartalmaz, melyet vagy mi állítunk be, vagy automata rendszer felügyeli ezt is. Ideális ez a típus homogén tüzelőanyagokra, ami közepes méretű faaprítékból, pelletből áll.

Rézsútosan betoló pellet és faapríték tüzelés

Ezeknél a típusoknál a pellet és faapríték adagolása a tűztérbe oldalról történik. A tüzelőberendezések lehetnek rostélyszerkezetűek, vagy rostély nélküliek. Ezek a típusok már alkalmasak különböző alapanyagok eltüzelésére, mint kéreg, aprított kukoricacső stb. A rostélytüzelés előnye, hogy az alapanyag folyamatosan bolygatva van, jobban elég és különbözőbb típusokat lehet eltüzelni a tűztérben. A primerlevegő hozzávezetés a rostély alsó oldalán és a rostély tetején történik, ezzel a rostélyhűtés is megoldott. A rostély nélküli berendezések ugyanúgy működnek, mint az alulról betoló berendezések. A szekunderlevegő hozzávezetés szintén az utóégető tűztérben van.

Az ejtő adagoló tüzelés

Ezt a tüzeléstípust kimondottan a pellet és az apróbb, száraz faaprítéktüzelésre fejlesztették ki. A csigával szállított pellet a tűztérbe felülről esik be, pontosan a szükséges igényeknek megfelelő mennyiségben. A primer- és szekunderlevegő hozzávezetés alulról, illetve oldalról történik. A lehulló hamu, egy zárt, automatikus hamukihordó berendezésben gyűlik össze.

 

A tüzelőberendezéseknél a pelletégőket, több féle rendszerben (vegyestüzlés stb.) lehet alkalmazni több-kevesebb sikerrel, erről egy következő írásunkban olvashat.

Kapcsolódó cikkek:
Biomassza fűtőmű: távhő-ellátás   
Biomassza fűtőművek általában   
Pellet és faapríték tárolás   
Pellet kazán   
Pelletkályha  
Pelletkályha központi fűtésre

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!