Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A zseniálisan egyszerű Pellet TORONY

Pellettorony

Egész Európa területén megállíthatatlanul elterjedőben van a pellettüzeléses rendszerek elterjedése azok körében, akik az országukban előállított tüzelőanyaggal akarnak környezetbarát fűtési rendszert kialakítani, és hosszú távon megtakarításokat elérni. A technológia hatalmas előnye a pellet kis tárolóigénye, teljes automatizáltsága. A legelterjedtebb módok a központi fűtési rendszerek tárolós pelletkazánokkal, vagy a fűtendő helyiségben felállítható pelletkályhák, melyek hasonlóan működnek, mint egy cserépkályha, csak napokra, vagy akár hetekre is teljesen automatizálni lehet a működésüket.

Az elmúlt évtizedben egész Európa szerte és Magyarországon is sok pelletüzem nyitotta meg kapuit. A pelletálás technológiája régóta ismert a mezőgazdaságban, hiszen például a növényi olajok sajtolásánál keletkező takarmányok, mint például a repcepogácsa, hasonló elven készülnek. A technológia kialakításánál nagy területigény és így bonyolult logisztikai rendszereket kellett kialakítani.

Ennek a problémának a megoldására tervezték meg osztrák mérnökök a pellettornyot. A technológia szabadalmi védelem alatt áll. A lényeg, hogy egy 6 méter x 5 méteres alapterületen, nagyjából 20 méteres magasságú toronyban kerül a teljes technológia telepítésre. Az egyetlen feladat, hogy az adott paraméterű alapanyagot a torony tetejére kell szállítani egy csigás szállítóberendezéssel és innen teljesen automatikusan a torony alján megjelenik a kész pellet. Ezután kézi erővel, vagy egy csomagológéppel raklapra pakolva vagy ömlesztve már kész is van az áru. Ha ilyen beruházáson törjük a fejünket, akkor a technológiának köszönhetően, garantált technológiaárat, szállítási határidőt, garanciát kapunk és éves szinten akár 80.000 tonna pelletet is előállíthatunk. A pellettorony nem alkalmas mezőgazdasági alapanyagok feldolgozására, csak fapellet állítható elő vele.

Kapcsolódó cikkek:
Pellet, avagy a folyékony fa

Kulcsszavak: , , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!