Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Pellet, avagy a „folyékony fa”

A pellet biomassza alapú alternatív tüzelőanyag. 100%-ig természetes alapanyagokból készül, állandó 10-12 % nedvességtartalmú granulátum. A tüzelési céllal készült pellet fűrészporból vagy aprított fából kerül összepréselésre, ezáltal a nagyon nehezen kezelhető nagy térfogatú anyagból egy koncentráltabb (nem utolsó sorban automatizált fűtést lehetővé tevő) energiaforrást nyerhetünk. A faforgácsot természetesen a préselés előtt megtisztítják és semmiféle mesterséges ragasztó anyagot nem szükséges használni mivel a fában lévő lignin éppen elegendő annak összeragasztására (esetenként ragasztó adalékként kukoricakeményítőt alkalmaznak).

Létezik az un. agripellet is amely mezőgazdasági hulladékból préselt pelletet jelent, azonban ennek hamutartalma magasabb mint az elsőként említett fapelletnek így családi házak esetén inkább a fapellet használata javasolható.
A pelletet a nagy fűrészipari múlttal rendelkező skandinávok fejlesztették ki 25-30 évvel ezelőtt, melyet aztán folyékony fának is neveztek.
A pellet égetése során teljesen szén-dioxid semleges, mivel csupán annyi üvegházhatású gázt bocsátunk vissza a levegőbe amennyit a növény élete során onnan megkötött.
A pellet ránézésre fényes felületű, hosszrepedésektől mentes, méretét tekintve 6-12 mm átmérőjű maximális hossza 5 cm környékén van.

Nagyon előnyös tüzeléstechnikai tulajdonsága, hogy rendkívül kevés munkát igényel a vele való fűtés, mivel 10 kg pellet eltüzelésével csupán 0,2 kg hamu keletkezik, általánosságban elmondható, hogy a legtöbb pelletkazán esetében néhány hetente szükséges hamuzni, így közel a gázfűtés komfortját érhetjük el miközben a fűtési számlánk alacsonyabb maradhat.

Mindemellett a tűzifánál is sokkal előnyösebb tüzelőanyag, mivel a nedvességtartalma rendkívül alacsony szemben a tűzifáéval, ami 25-40% környékén van.

A pellet vételi ára nagyban függ a vásárolt mennyiségtől ezért érdemes az egész télre való adagot egyetlen fuvarral megvásárolni, a gáz árával összehasonlítva elmondható, hogy a 2009-2010-es fűtési szezonban 20-30%-os megtakarítást lehetett elérni a pellettel, továbbá a pellet sajátossága, hogy a gáz árával együtt változik a beszerzési ára (teljesen természetes piaci mechanizmus), de maga a pellet árváltozás mértéke sokkal kisebb, ezért drasztikus, rövid időn belül történő gázár emelés nem fog hasonló mértékű pellet ár növekedéssel  járni. A pellet ára szemben a gázéval (utóbbi időben egyre jobban kiderül, hogy hiánycikk lesz) a megnövekvő kereslet hatására emelkedhet, azonban mindez csak kis mértékben, mivel a piaci lehetőséget kihasználva újabb és újabb pelletgyártó kapacitás fog termelésbe állni az ország területén ezzel versenyhelyzetet teremtve a többi gyártónak (ennek hatására árcsökkenés következik be).

Továbbmenve, aki azon gondolkozik, hogy pelletkazánt vagy kandallót vásárol feltehetően nem kell tartania az esetleges tüzelőanyag hiánytól, mivel hazánkban és a környező országokban jelentős pelletgyártó kapacitás épült ki az elmúlt években.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a hagyományos kandallók kosszal és esetenként füsttel járó begyújtásával szemben a pellet tüzelésű kandallók esetében sokkal kevesebb takarítási munkával kell számolni csupán a zárt hamutárolót kell időközönként kiüríteni. Ezzel együtt a melengető tűz látványa ebben az esetben is megmarad csak a felesleges takarítástól veszünk búcsút.

Hasonló cikkek:
A zseniálisan egyszerű pellet TORONY

Kulcsszavak: ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!