Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Pellet

A pellet biológiai eredetű szilárd szerves hulladékok összepréseléséből származó tüzelőanyag. Európában főleg a német (DIN) és az osztrák (Ö-Norm) szabványok az elfogadottak, melyek biztosítják számunkra, hogy a megvásárolt alapanyag biológiai eredetű (még ragasztóanyagot sem tartalmaz) nem teszi tönkre kazánunkat és a kiadott pénzért biztos fűtőértékű tüzelőanyagot kapunk. A pelletes fűtési rendszerek elterjedésének köszönhetően a pellet árát a „pellettőzsdén” szabják meg, amelyet minden hónapban közzétesznek. (honlapon is olvasható és beszerezhető). A pellet ára így hosszútávon kiszámítható megtakarítást eredményez a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, hiszen árképzésében ezek árához viszonyít. Amíg 1 m3 földgáz (10 kWh) 120 Ft, addig 2 kg fapellet (10kWh) 90 Ft.

A pelletet 3 kiszerelésben szállítják. Első esetben 15 kg-os csomagolt zsákokban, amelyet raklapon szállítanak le, ez a legkönnyebben kezelhető formája, azonban itt felárat kell fizetni a csomagolásért minden 15 kg után. Másik eset a Big-Bag zsákos szállítás mely nagyobb mennyiség és a rendszer akár közvetlenül a zsákból is adagolható. Harmadik esetben ömlesztve szállítják a pelletet tehergépjárművel, melyet a helyszínen egy erre alkalmas befúvószerkezettel közvetlenül a tüzelőanyagtárolóba fújnak be vagy hord be a csigás rendszer.

Pelletkazán

Hagyományos esetben a minden igényeknek megfelelő, teljesen automatizált pelletkazán a pincében, illetve egy erre kialakított helységben telepíthető. Egyik megoldás az integrált pellettárolóval, mely a kazántesttel egybeépített tároló, ahova mérettől függően 1-4 heti tüzelőanyag tárolható be. Másik esetben pedig egy 4-6 m2-es tároló helyiség kerül kialakításra, ahonnan csigás szállítóberendezés adagolja a kazánt. Ebben az esetben akár az egész fűtési szezonra való pelletmennyiség betárolható. Mindkét esetben olyan automatizált a fűtési rendszerünk, mint bármelyik modern központi fűtés csak időközönként a feltöltésre kell időt fordítanunk.

Pelletkályha

Pelletkályha felállítási helye közvetlenül a fűtendő helyiségben van. A fűtésünket segítheti a pellet eltüzelése során felszabaduló hő közvetlen a helyiséget fűti. Itt is található egy integrált pellettároló, amely azonban pár napos mennyiség betárolására szolgál. A pelletkályhák bizonyos típusainál van lehetőség a központi fűtési rendszerbe való bekötésre, így használati melegvíztermelésbe vagy akár a fűtésbe is be tud segíteni a téli hónapokban. A nyári hónapokban nem célszerű a használata melegvíztermelésre, hisz ilyenkor fűti a helységet ahol telepítésre került. Ebben az esetben napkollektor alkalmazása javasolt.

Működési elv

A pelletkazánok teljesen automatizált tűzelési rendszerek melyek 90%-ot meghaladó hatásfokkal bírnak és környezetbarát hőt szolgáltatnak. Az alapanyag beadagolás a fűtési igények szerint történik. A helységben előírt hőmérséklet szerint kerül adagolásra a pellet, melyet csigás szállítóberendezés adagol a tűztérbe. A rendszer komplett visszaégést gátló berendezéssel van ellátva. Miután a tűztérben elég a pellet, az a fűtési puffertárolóra vagy közvetlenül a fűtési rendszerre dolgozik.

A pelletkályhák szintén automatizáltan működnek, csak sugárzó hőt szolgáltatnak a helyiségben. Működési elvük teljesen hasonló a cserépkályháéhoz, azzal a különbséggel, hogy több napi alapanyag betöltésére és a rendszer automatizálására van lehetőség.

Mindkét esetben az elégett pellet a hamukihordó berendezés segítségével a hamutárolóban gyűlik. A fapellet eltüzelésénél minimális, 1-2% hamu keletkezik, ami azt jelenti, ha eltüzelünk 100 kg pelletet, akkor csak 1kg hamu gyűlik össze egy zárt tárolóban. Egy átlagos családi ház esetében, ami 3000m3 földgázt használ évente, 6 tonna pelletet tüzel el és mindössze 60 kg hamu keletkezik évente, melyet 6-8 alakalommal ki lehet üríteni.

Az eltérő tüzeléstechnikai paraméterek miatt, elég bonyolult különböző típusú alapanyagokat eltüzelni. Gondolunk itt szalmapellet és egyéb agripelletek eltüzelése fapellettel. A piacon több gyártó is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan berendezést alkosson, mellyel ez lehetséges. Több gyártónak is sikerült olyan beállítási paramétereket kifejleszteni, mellyel akár 40 különböző alapanyag is eltüzelhető. Lágyszárú növényeknél ügyelni kell arra, hogy a keletkező hamu mennyisége megnő és akár 4-6% is lehet. Csak olyan terméket lehet ilyen igény esetében megvásárolni, mely minősítést szerzett adott tüzelőanyagok alkalmazására és garanciát is vállal a berendezésére.

Alkalmazási területek

A pellettűzeléses rendszerek elterjedésének két oka van. A faiparban és erdő-, illetve mezőgazdaságban keletkező hulladékok hasznosítása a pellet gyártásával valósítható meg. Másik előnye, hogy kis helyigényének köszönhetően városias környezetben kialakítható egy minden kényelmet kielégítő környezetbarát fűtési rendszer. Alkalmazása főleg családi házak komplett fűtésénél, illetve bizonyos helyiségek kiegészítő fűtésére javasolt.

Ajánlás

Mindazoknak ajánljuk, akik odafigyelnek környezetükre és egy új fűtési rendszer kialakításánál vagy egy meglévő átalakításánál törekszenek arra, hogy 20 év távlatában a legkevesebb költséggel tudják fűteni lakhelyüket. Érdemes vállalni a magasabb beruházási költséget, hogy ne legyünk kitéve a magas fosszilis energiaáraknak, hiszen mottónk így hangzik: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó fűtési rendszerem legyen, legyen olcsó az üzemeltetése”. Tartsuk azt szem előtt, hogy minél jobban drágul a földgáz, annál többet takarít meg pelletes fűtési rendszerünk, így amíg másnak fő a feje a magas költségek miatt, addig mi élvezhetjük az egyre több megtakarított pénzt.

Kapcsolódó cikkek

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!