Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Mezőgazdasági támogatás indul megújulókra 2011-ben

A Magyar mezőgazdaság várhatóan 2011. szeptemberétől támogatáshoz jut, melyben megújuló energiát hasznosító berendezések, főleg biomasszakazánok lesznek beszerezhetők. Ezekkel a kazánokkal szinte ingyen, hulladékokkal (kukoricacsutka, növényi szárak, napraforgóhéj, szemes termények, szalma és egyéb pelletek, szőlővenyige) tudnak tüzelni. Ezzel olcsóbb és környezetkímélő gazdálkodás valósítható meg a jövőben. Erről V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a Szigeten beszélt:
– a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálja Magyarország legnagyobb közművelődési programját: az ország 635 településén nyílik korszerű művelődési ház, vagyis Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). Ezek közül idén négyszázat át is adunk – mondta az államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztés szempontjából az egyik legfontosabb teendő a jogszabályok és az eljárásrendek egyszerűsítése.

– az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázati rendszerét a minisztérium az Új Széchenyi Tervhez hasonló rendszerben kívánja működtetni. Kiemelt cél az is, hogy a tárcák összehangolják a támogatásokat, a jelenlegi rendszerben ugyanis lehetetlen komplex térségfejlesztési programot végrehajtani. V. Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az következő időszakban több pályázatot is kiír a tárca.

Érdekes megoldás lehet még napkollektorok alkalmazása mezőgazdaságban. Terményszárítókra, használati melegvíz termelésre is szintén ingyen energiához juthatnak a gazdálkodók.

Kazánokkal kapcsolatos információt itt talál, amennyiben kérdése lenne keressen minket elérhetőségeinken.

Kapcsolódó cikkek:
LEADER pályázat akár megújuló energiákra 
Lakossági pályázat: Új Széchenyi Terv – Zöld Beruházási Rendszer
Kiapadtak a KEOP pályázati forrásai 

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!