Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán

Fapellet kazánok

A fapellet Nyugat-Európában az elmúlt 10-15 évben terjedt el, a fűtőolajjal szembeni alternatívaként. Gázhoz képest 10-15%, fűtőolajhoz képest azonban akár 40%-os megtakarítás is elérhető. Magyarországon az elterjedés azért nem olyan széleskörű mert viszonylag magasabb a beruházási költsége és így lassan térül meg. Az okok, amiért azonban mégis választhatjuk:
– környezetbarát tüzelőanyag
– Olaszország és Ausztria ellátására sok fapelletet gyártó és értékesítő gyár valósult meg Magyarországon és Kelet-Európában, így könnyen beszerezhető.
– ha a gázbekötést egy fapellet kazánnal megspóroljuk, akkor kedvezőbben fűthetünk mint gázzal és a beruházásra sem kellett többet költeni.

Pelletkazán

Hagyományos esetben a minden igényeknek megfelelő, teljesen automatizált pelletkazán a pincében, illetve egy erre kialakított helységben telepíthető. Egyik megoldás az integrált pellettárolóval, mely a kazántesttel egybeépített tároló, ahova mérettől függően 1-4 heti tüzelőanyag tárolható be. Másik esetben pedig egy 4-6 m2-es tároló helyiség kerül kialakításra, ahonnan csigás szállítóberendezés adagolja a kazánt. Ebben az esetben akár az egész fűtési szezonra való pelletmennyiség betárolható. Mindkét esetben olyan automatizált a fűtési rendszerünk, mint bármelyik modern központi fűtés csak időközönként a feltöltésre kell időt fordítanunk.

Pelletkályha

A pelletkályha felállítási helye közvetlenül a fűtendő helyiségben van. A fűtésünket segítheti a pellet eltüzelése során felszabaduló hő közvetlen a helyiséget fűti. Itt is található egy integrált pellettároló, amely azonban pár napos mennyiség betárolására szolgál. A pelletkályhák bizonyos típusainál van lehetőség a központi fűtési rendszerbe való bekötésre, így használati melegvíztermelésbe vagy akár a fűtésbe is be tud segíteni a téli hónapokban. A nyári hónapokban nem célszerű a használata melegvíztermelésre, hisz ilyenkor fűti a helységet ahol telepítésre került. Ebben az esetben napkollektor alkalmazása javasolt.

Működési elv

A pelletkazánok teljesen automatizált fűtőberendezések, melyek 80-90%-os hatásfokkal bírnak és környezetbarát hőt szolgáltatnak. Az alapanyag beadagolás a fűtési igények szerint történik. A helységben előírt hőmérséklet szerint kerül adagolásra a pellet, melyet csigás szállítóberendezés adagol a tűztérbe. A rendszer komplett visszaégést gátló berendezéssel van ellátva. Miután a tűztérben elég a pellet, az a fűtési puffertárolóra vagy közvetlenül a fűtési rendszerre dolgozik.

Jó minőségű és kedvező árú fapellet kazánokat itt talál!

Kapcsolódó cikkek:

Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény

Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség

Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor

Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!