Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán

Az elmúlt évek meredeken emelkedő gázárai mellett egyre többen gondolkodnak a vegyestüzelésű kazán telepítésén. Kedvező a vegyestüzelésű kazánnal való fűtésnél, hogy akár 60%-al kevesebb költséget jelent a ház kifűtése. Ez manapság a legkönnyebb megoldás arra, hogy a növekvő árak mellett megtakarításra tudjunk szert tenni. Azonban kérdésként felmerül, hogy milyen műszaki és egyéb feltételek teszik lehetővé a kialakítást, hiszen a egy gáztüzelésű rendszerre teljesen más követelmények vonatkoznak, mint a vegyestüzelésre. Azt is érdemes megfontolni, hogy a magasabb komfort és szabályozhatóság érdekében érdemes-e egy gázkazánt és a tervezett vegyestüzelésű kazánt vagy akár egy puffertárolót. Ezen feladatok megoldása gondos, átgondolt tervezést és megvalósítást igényel, hogy hosszútávon beavatkozás nélkül működhessen a fűtési rendszer.

A technológia helyigénye

Egy átlagos családi ház ellátására szolgáló vegyestüzelésű kazán 1 m²-en elfér, magassága pedig típustól függően 1,2-1,7 méter. Továbbá a telepítés helyszínének központi, jól megközelíthető helyen kell lenni Nem ajánlott tehát bárhova vegyestüzelésű kazánt beépíteni és tetszőleges ponton csatlakozni a fűtési rendszerbe. A legideálisabb, ha a vegyestüzelésű kazánt a pincébe tudjuk telepíteni, egy gázkazánnal együtt. Minden esetben gondolni kell arra, hogy a kazánt telepítéskor be kell tudni vinni a helyiségbe, illetve fontos, hogy az jól megközelíthető legyen, ezzel megkönnyítve a későbbi rendszeres tűzifa behordást.

Nyitott és zárt rendszer kérdése

Az újabb gáztüzelésű kazánok, zárt fűtési rendszerben működnek. A szilárd tüzelés (tűzifa, szén) bekötését a magyar szabványok nem engedik zárt rendszerbe, csak nyitottba. Bizonyos gyártmányok, illetve megoldások alkalmasak (gyártó engedélyével) a zárt rendszerbe való bekötésre és üzemelésre, azonban ehhez kiegészítő biztonsági szerelvények szükségesek. Figyelni kell a vegyestüzelésű kazán zárt rendszerbe kötésénél, hiszen a víz felforrása esetén, ez akár robbanáshoz is vezethet. Cél, hogy amennyiben megmarad a gáztüzelés kiegészítésként, a fent leírtak figyelembevételével és a legnagyobb biztonságnak megfelelve kerüljön kialakításra a rendszer.

Fűtési rendszer és puffertároló

A legtöbb gázkazánra kialakított fűtési rendszer jól szabályozható, csekély térfogatú fűtési vízzel rendelkezik. A vegyestüzelésű kazánnál viszont számolnunk kell azzal, hogy csökken a rendszer szabályozhatósága (hiszen a kazán leég és újra kell rakni) és nem “ki-be kapcsolgat”. Egy fűtési puffertárolóval számos előnyre tehetünk szert úgy, mint a magasabb szabályozhatóság, ritkább utántöltés, magasabb hatásfok. Mitöbb a tároló alkalmazásával lehetőségünk van a használati-melegvíztermelésre is. Hátránya, a plusz beruházási költség és a helyigény, azonban az üzemelés során mindenképpen megtérül a fűtési puffertároló és minden bizonnyal magasabb komfortot biztosít, mint a hagyományos rendszerek. Természetesen puffertároló nélkül is hibátlanul tud üzemelni egy vegyestüzelésű kazán, csak az alacsonyabb szabályozhatósággal és az újratöltési idő rövidülésével kell számolni.

A vegyestüzelésű kazán telepítéséhez szükséges a központi fűtési rendszer megléte. A csatlakozás szempontjából mindegy, hogy ez radiátoros, vagy felületfűtés, azonban a pontos műszaki kialakításban már ez is szerepet játszik.

A következő cikkünkben a hőszivattyúkról olvashat!

Kapcsolódó cikkek:

Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény

Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség

Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor
Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán

Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú
Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés
November 3.-án: Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

November 8.-án: Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!