Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Megújuló energiák tervezése új házba IX.: Faapríték kazán

A faapríték a faipar és erdőgazdálkodás során keletkező energetikailag hasznosítható hulladék. A közhiedelemmel ellentétben nem ezért irtják az erdőket, hanem az erdők kezeléséből származó növendék, kidőlt fák, utak karbantartásából és selejtes ipari fák leaprításából keletkező alapanyagról van szó. Szabványosított besorolása a G30, G50 és a G100-as faapríték, melyet a méretük alapján osztályoznak. Általánosságban elmondható hogy 1 hektár erdőterületen évente 3 tonna hulladékfa keletkezik. Magyarország erdőterületei meghaladják a 2 millió hektárt. Évente rendelkezésünkre áll 6 millió tonna faapríték, mely megfelel 800.000 háztartás teljesen környezetbarát ellátására. Ezen alapanyag ára hosszú éveken át állandó lesz, mivel csak az összegyűjtésének és szállításának költsége lép fel. Lassan ugyan, de követi a földgáz árát százalékosan. Így egy 10%-os áremelkedés a földgáznál akár 30.000 Ft-ot is jelenthet évente, addig ez faaprítéknál 12.000 Ft. A rendszerünk akár 60%-os megtakarítással is üzemelhet és minden áremelkedés jelentősen kíméli háztartásunk kiadásait a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben.

Működés

A faaprítékkazánok teljesen automatizált rendszerek. Energiasűrűsége kisebb, mint a pelleté, így nagyobb tárolóra van szükségünk. Integrált tároló esetében alacsony az automatizáltsága. Külön faapríték tárolásra szolgáló tároló kialakítása szükséges. Innen csigás behordórendszer szállítja a kazán tűzterébe a faaprítékot. Ebben az esetben is teljesen automatizált a fűtési igényekhez alkalmazkodó rendszerünk van, mely állandó kezelőszemélyzetet és utántöltést nem igényel. Zárt hamukihordó rendszer és tároló biztosítja, hogy a keletkező hamut is csak időnként kelljen kihordani.

Alkalmazási terület

Alkalmazását az határozza meg, hogy beszerzési ára jóval kedvezőbb, mint a gázé és a pelletnél is olcsóbb. Ha alapul vesszük az 1m3 földgáz 120 Ft-os árát, a 2 kg pelletnek a 90 Ft-os árát, addig 2,5 kg faapríték 50 Ft-ba kerül. Ha nagyobb a nedvességtartalom, akkor a 3 kg is csak 60 Ft. Minden esetben ugyanannyi hő áll rendelkezésünkre. Magasabb beruházási költsége van a rendszernek, azonban hosszútávon a legkifizetődöbb megoldás. Ideális lehet 300 m2 feletti lakóházak, vagy hotelek, irodák, iskolák, óvodák illetve minden nagy hőigénnyel rendelkező épület számára. Nyugat-Európában elterjedt megoldás, hogy települések kompletten átállnak faaprítéktüzelésre egy központi biomassza távfűtőmű telepítésével, ami azt jelenti hogy egy fűtőműben több aprítékkazán üzemel és távhőrendszeren keresztül jut el a hő a rácsatlakozó épületekhez. Ez ma Európában a legelfogadottabb fűtési módszer, a magas kényelmi szint, az alacsony üzemelési költségek és a legmagasabb szintű környezetvédelm miatt. Ebben az esetben használjuk a legkevesebb alapanyagot, a modern rendszereknek köszönhetően szinte nulla a környezetkárosító anyagok kibocsátása és a legkedvezőbb áron működhetnek a rendszerek.

Kinek ajánljuk?

Mindazoknak ajánljuk akik odafigyelnek környezetükre és fontos az állandóan alacsony kiadás és egy új fűtési rendszer kialakításánál vagy egy meglévő átalakításánál törekszenek arra, hogy 20 év távlatában a legkevesebb költséggel tudják fűteni lakóépületüket, intézményüket. Érdemes vállalni a magasabb beruházási költséget, hogy ne legyünk kitéve a magas fosszilis energiaáraknak, hiszen mottónk így hangzik: „nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó fűtési rendszerem legyen, legyen olcsó az üzemeltetése”. Tartsuk azt szem előtt, hogy minél jobban drágul a földgáz, annál többet takarít meg a faaprítékos fűtési rendszerünk, így amíg másnak fő a feje a magas költségek miatt, addig mi élvezhetjük az egyre több megtakarított pénzt.

Faapríték kazánjainkról itt tájékozódhat!

Kapcsolódó cikkek:

Megújuló energiák tervezése új házba I.: Kezdetek
Megújuló energiák tervezése új házba II.: Hőszigetelés, alacsony hőigény

Megújuló energiák tervezése új házba III.: Gépészeti helyiség

Megújuló energiák tervezése új házba IV.: Napkollektor
Megújuló energiák tervezése új házba V.: Agripellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VI.: Vegyestüzelésű kazán
Megújuló energiák tervezése új házba VII.: Hőszivattyú
Megújuló energiák tervezése új házba VIII.: Fapellet kazán
Megújuló energiák tervezése új házba X.: Napkollektoros fűtésrásegítés

Megújuló energiák tervezése új házba XI.: Hőleadók

Megújuló energiák tervezése új házba XII.: Fűtésszabályozás

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!