Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Hogyan fűthetünk a szőlővenyigével?

Megújuló energia felhasználása és alkalmazása szőlészetekben

Évtizedek óta egy rosszul berögzült szokás, hogy a szőlőben keletkező venyigét felhasználás helyett hulladékként kezeljük. Pedig ezt az elfásodott lágyszárút tökéletesen lehet alkalmazni biomassza kazánokban. Az összegyűjtött venyigét, egy hagyományos apríték tüzelésére alkalmas kazánban eltüzelve nyerhetünk hőenergiát. A megtermelt hőt használhatjuk a borászat fűtésére, a technológia ellátására, vagy akár a környező településekkel megegyezve a venyigével a közintézményeket is tudjuk fűteni. Amennyiben olyan mennyiségeben áll rendelkezésre a szőlővenyige, akár biomassza távfűtőművet is lehet vele üzemeltetni.

Tüzeléstechnikai adottságok

Mire is kell ügyelnünk, ha szőlő venyige eltüzeléséből akarunk hőenergiát nyerni? A venyige összegyűjtése során kerüljük a gyakori “talajjal” való begyűjtés. Ha a talaj túlságosan beszennyezi a szőlővenyigét, akkor az károsodást okozhat a kazánunkban és rontja a hatásfokot.
Érdemes odafigyelni a kellő tárolásra. A venyigét le lehet szecskázni, vagy bála formátumban tárolni, de a faaprítékkal szemben, nagyon könnyen felveszi a levegő páratartalmát, így fedett körülmények között is nőhet a nedvességtartalma. A tárolása így zárt szellőzőrendszerrel ellátott helyiségben javasolt.
Amennyiben egyedi fűtési rendszerben használjuk fel, akkor egy kis tárolóban, leszecskázott, leaprított formában tudjuk tárolni és egy rugós, keverős beadagolással tudjuk a kazánt csigán keresztül etetni. Ügyeljünk arra, hogy venyigén kívül semmilyen egyéb anyag ne kerüljön a tárolóba, nehogy a csigára felcsavarodjon. Nagyobb kivitelben akár biomassza fűtőművek üzemeltetésére, vagy nagyobb intézmények (Iskola, Hivatal stb) ellátására is tudjuk használni a szőlővenyigét. Lehetőség van a venyige keverésére faaprítékkal is, ugyanis leszecskázva, leaprítva megegyezik a méretük, így beadagolásuk egységesíthető.
Több kazángyártónak is több éves tapasztalta van venyige tüzelésben, főleg a mediterrán (Olaszország, Spanyolország) elterjedt már évtizedek óta.

Begyűjtés

A szőlővenyige begyűjtése vagy kézi, vagy gépesített erővel történhet. Célszerű kis bálázóval összegyűjtei és bálaként tárolni, mert így nagyobb mennyiséget tudunk, rendezettebben tárolni. Lehetőség van úgymond ömlesztve tárolni, amikor a vágás után összeszedjük, összegyűjtjük és egy központi tárolóban tároljuk az év folyamán. Ez a fajta megoldás, nem egy könnyen kezelhető tüzelőanyagot biztosít számunkra, ezért javasoljuk a rendezetebb kisbála formátumot vagy a helyszíni aprítást követő tárolást.
A magas gépesítés miatt, célszerű gazdák egy csoportjának összefogni és együtt kigondolni a jó megoldást és felépíteni a rendszert.

Talajerő utánpótlás

Műtrágya helyett az eltüzelt szilárd biomasszák hamuját kiválóan lehet használni talajerőutánpótlásra, hiszen Nitrogén, Foszfor, Kálium arány a hamuban tökéletesen megfelel a növények tápanyagfelvételéhez. A hamu mint tápanyagutánpótlás lugosítja a talajt ezért ügyelni kell az egyenletes kihordásra.  Az eltüzelt szőlővenyige 4%-ból lesz hamu.

Pályázat

Az Új Széchenyi Terv, az eddigekhez hasonlóan kizárja a mezőgadasági termelőket, számukra a Vidékfejlesztési Minisztérium írja ki a pályázatot. Amennyiben élelmiszeriparból származik az árbevétel, abban az esetben már lehet pályázni az Új Széchnenyi Tervben a a Helyi hő- és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal (KEOP 4.2.0 A és KEOP 4.2.0 B) című pályázatokon.

Hasznos felhasználás

Ha hiszik ha nem, a szőlő venyigét még grillezéshez is lehet használni. A szőlő venyigén grillezett ételeknek különleges ízvilágot kölcsönöz a venyige füstje. A következő képen izzás közben láthatják a venyigét. Ugyanolyan kiszerelésben kapható mint, a grillezéshez használt faszén.

Kapcsolódó cikkek:
Technológiai gőzigény ellátása biomassza kazánnal
Megjelentek az Új Széchnenyi Terv pályázatai
Pellet és faapríték tüzelőberendezésekről pontosabban
Mobil pelletálógép

Kulcsszavak: , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!