Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Faaprító gépek

Faaprító gépek

A biomassza erőművek, biomassza fűtőművek és a faaprítékos egyedi fűtések alapfeltétele, hogy rendelkezésünkre álljon a kellő mennyiségű és minőségű faapríték. A magyarországi erdőterületeken a biomassza tömeg évről évre nő az erdészetek jelentései alapján. Ez azt jelenti, hogy nem csak a 2 millió hektár erdőterületünk növekszik folyamatosan, hanem a benne található fa mennyisége is. Az erdőterületek, utak karbantartásából származó hulladékot lehet biomassza erőművekben, biomassza fűtőművekben és faaprítékos fűtési rendszerekben felhasználni. A faaprító gépek késes vagy kalapácsos aprítóval rendelkeznek és egy garatba kell a faanyagot beadagolni. A gépek mérete a háztáji, bokrok leaprítására alkalmas mérettől egészen a 80-100 cm-es átmérőjű fákat leaprítani képes aprítógépekig megy. Ezért a garatba a beadagolás történhet kézi, vagy gépi erővel. A garatban lévő hengerek behúzzák a gallyakat, ágakat, rönköket, elkorhadt fadarabokat és leaprítják azokat, melyet a következő képen láthatunk:

Az aprítógépen beállíthatjuk a leaprított faanyag kívánt méretét (G30, G50, G100). Ezekkel a gépekkel tökéletesen lehet autópályák, utak és erdők karbantartásából származó hulladékot leaprítani és fűtési rendszerbe használni. Az aprítógépek továbbá minden faanyagot, parkettát, raklapot képesek leaprítani, ezzel tüzelőanyagot előállítva. És kérdezik, miért van szükségünk a leaprításra? A 21. században fokozatosan visszatérünk a fatüzelésű rendszerekhez, hőszivattyús és egyéb modern megoldásokhoz a folyamatosan növekvő gázárak miatt. Az aprítéktüzeléses rendszereknek azonban ugyanolyan automatizáltságúnak kell lenniük, mint bármelyik gáztüzeléses rendszernek. Ezért a biomassza fűtőművek a legalkalmasabbak a szilárd biomassza optimális felhasználására, ahol a távhő-rendszeren keresztül teljesen az igényeknek megfelelően lehet ellátni az átvevőket. Itt olyan szintig automatizálható a rendszer az aprítékkal, hogy az üzemeltető csak az alapanyagbeszállítást kell felügyelje. Az alapanyag ellátáshoz pedig kiválóan alkalmas a következő képen látható mobil faaprítógép:

A leaprítás menete és az faapríték felhasználása különböző rendszereknél:

Biomassza fűtőműveknél

A biomassza fűtőműveknél az alapanyag beérkezése lehet apríték formában, melyet vagy fedett tárolóban vagy a szabadban tárolunk. Ez az alapanyagot a kitermelés helyén aprítják le és szállítják a biomassza fűtőműbe. A tárolónak jól szellőztethetőnek kell lennie. Gyakran a biomassza fűtőmű területére szállítják még a leaprítatlan rönkfát, melyet a helyszínen aprítanak le. A legtöbb fűtőműnél ebben az esetben bérben aprítanak évente 1-2 alkalommal. Az aprítás pillanatai a következő képen láthatóak:

Biomassza erőműveknél

A biomassza erőművek hatalmas mennyiségű alapanyagot használnak fel villamosenergia termelésre. A rendszer összhatásfoka elmarad a biomassza fűtőművekétől, amennyiben nincs a hőfelhasználás megoldva. Hőfelhasználás nélkül az üzem gazdaságossága rendkívüli beszállítási rendszert és árakat követel meg, mert apró eltérések tehetik nyereségessé a rendszert. Ezért itt általában jól kidolgozott rendszerben szállítanak adott minőségű aprítékot a gazdák, vagy a helyszínen aprítanak azonnal, azonban ehhez nagy teljesítményű aprítót használnak, mely fix telepítésű.

Faaprítékos fűtési rendszereknél

A faaprítékos egyedi fűtési rendszerek kialakításában elsősorban olyanok érdekeltek, akiknek megvan az alapanyaguk és automatikus fűtési rendszert szeretnének kialakítani. Ilyenkor az erdőterületekről kitermelésre került, fel nem használt alapanyagot a tulajdonos a saját aprítógépével, vagy béraprítóval leaprítja és betárolja. Az aprítéktüzelésű rendszerek gazdaságossága az olcsó alapanyagban keresendő. Egyedi fűtési rendszer megvalósítására kiválóan alkalmasak erdészetek, mezőgazdasági termelők, erdőtulajdonosok, közútkezelők, autópályakezelők. Nyugat-Európában elterjed szokás, hogy a képzési intézetek oktatási célból az erdő és mezőgazdasági szakterületeken tanulóknak példaként saját intézményükben valósítják meg a teljes folyamatot, alapanyagtól a hőfelhasználásig, hogy a jó példa könnyen szétterjedhessen.

Kapcsolódó cikkek:
Biomassza fűtőművek általában
Pellet és faapríték tárolás
Pellet és faapríték tüzelőberendezésekről pontosabban

Kulcsszavak: , , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!