Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Brikett

A fabrikett és a biobrikett modern, környezetbarát tüzelőanyag, amely alkalmazásakor a környezetvédelem érdekei, a hulladék (fűrészpor) újrahasznosítás szempontjai, és a természetes tüzelő anyagok iránt szimpátia, valamint  ezeken kívül a kényelmi szempontok is maximálisan megvalósíthatóak. (hisz a jó minőségű brikett tiszta, nem szemetel) A tűzifa, a szén, a koksz és a szénbrikett helyett ajánlott környezetbarát tüzelőanyag legfontosabb jellemzői:

A fabrikett természetes alapanyaga: fűrészpor, faforgács, faőrlemény . Beszerzésekor azzal számolhat, hogy kb. 35-50%-kal kisebb mennyiség szükséges mint száraz tűzifából. Viszont a nyers tűzifához képest,  akár 50-60% megtakarítás is lehet. Fűtőértéke nagy, kb. 18-19 MJ/kg ( 4000-4500 kalória ),tehát megegyezik a barnaszén-brikett energiatartalmával. A fa 13,5-14 MJ/Kg fűtőértékkel bír, ha száraz! A hamutartalma kicsi 1-3%. Emellett környezetbarát, természetes növényi tápanyag.

Égési idő: 1,5 – 3,5 óra, de ha jól lefojtható tüzelőberendezésben használjuk, az izzás ideje 6-10 Kg tömegű keményfa brikettnek: 10-12 óra is lehet.

Gyakorlati példa: kb. 50m2 alapterületű nappali-étkezőt, 6-7 Kg  brikettel 20-23 C0 –on tartunk cserépkályhával fűtve a helységet 12-24 órán keresztül! 

Brikett rendelése esetén konkrétan akkora mennyiséget kap, mint amennyit rendelt, mivel a zsákok, dobozok, kötegek egységcsomagok, így könnyen kontrolálható a kiszállított tüzelőanyag mennyisége.
A tűzifánál a súly általában nem kontrollálható, csak a térfogat, ha már házhoz van szállítva.

Brikett vásárlása esetén nem vásárolja meg a (közel 50%) vizet mint a fánál, amely a súlyt, így az árat is növeli, viszont a fa fűtőértékét jelentősen csökkenti ( frissen vágott fa esetén több mint a felére)
A brikettnek azonban alacsony a víztartalma 5-10% , hiszen kényszerszárított, 
Ha nedves lenne szétesne, így tehát a teljes hőmennyiség fűtésére fordítódik.

Ezt a tüzelőanyagot azért kedvelik azok akik már kipróbálták mert tiszta, száraz, nem kell vágni, nem kell hasogatni.
Ahhoz, hogy e környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előnyeit megtapasztalhassuk, élvezhessük, megfelelő és jó állapotú tüzelőberendezésben kell elégetni. Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a biofabrikett használatakor a fatüzelés ismérveit kell betartani.

A tűzifával szemben 2-3 szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 30-60 %-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan meleg eléréséhez a kályhánkba, kandallónkba sokkal kisebb mennyiséget kell elégetni, mint fából! (Vagy egy másik megoldás lehet, hogy sokkal jobban visszafolytja az égést, a levegő elvételével)  Égés közben a biofabrikett mérete növekedhet, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott a maximum:50-70 % -os feltöltés ).A brikett a gyújtósra vagy a parázsra helyezés után kb.: 15-25 perc elteltével begyullad, és távozik belőle a (max.: 10 %) nedvesség . Ezt követően, ha lefolytjuk a levegőt, nagyon sokáig: 2-12 órán keresztül ég-izzik. Attól függően, hogy mennyire fojtottuk le, és hogy mekkora tömegű brikettet helyeztünk az égéstérbe.

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!