Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Biomassza távfűtőművek általában

Biomassza távfűtőmű

A faapríték felhasználásának legkorszerűbb, magas műszaki színvonallal rendelkező megoldása a biomassza alapú távhőellátás. A rendszer lényege, hogy a település közvetlen környezetében keletkező fásszárú hulladékokat aprított formában beszállítják a fűtőműbe. Ezek az alapanyagok jelenleg nem kerülnek felhasználásra, hiszen nem érik el a tűzifa minőséget, vagy a faipar számára felhasználhatatlanok. A tárolóba érkezett faapríték csigás behordással, vagy hidraulikus betolószerkezettel jut a faaprítékkazán tűzterébe, ahol a rostélyok lépcsőin teljesen leég. A biomasszakazánok által megtermelt hőt egy puffertároló tárolja, hogy a fellépő igényeket kiegyenlítse. A településen kiépítésre kerül egy távhővezeték, amire bárki csatlakozhat. A csatlakozás feltétele egy apró “doboz”, azaz hőátadó állomás, mely a fűtési rendszerünket köti össze a távhőhálózattal. A hőátadó állomáson be tudjuk állítani, hogy milyen hőmérsékletet szeretnénk, a különböző napszakokban. A hálózatban a hálózati szivattyúk keringtetik a melegvizet, így jut el minden hőátvevőhöz. Nem szabad összetéveszteni a biomasszatávfűtőműveket az erőművekkel, mert jelentős eltérés van, hogy csak az igényeknek megfeleő mennyiségű hőt termelünk környezet barát módon, vagy villamosenergiát is előállítunk. Természetesen az erőműveknek is van létjogosultsága és környezetbarát módon üzemeltethetőek, erről egy másik cikkünkben olvashat.

A rendszer üzemeltetéséhez 1-2 ember kell, részmunkaidőben, ugyanis teljesen automatikusan működik az alapanyag behordásától kezdve a keletkező hamu kihordásáig. A rendszert egy számítógép vezérli, mely pontosan meghatározza a felhasználandó faapríték mennyiségét, vezérli annak beadagolását, a kazánok működését és a hőellátást. Minden átvevő a felhasznált energiamennyiség után fizet, melyet a program határoz meg.
Egy ilyen rendszerrel komplett településeket lehet olcsó energiával ellátni, ahol rá tudunk csatlakoztatni komplett településközpontot, családi házakat. Ezzel sokat megtakaríthat az Önkormányzat és a településen élők is.

Nem elhanyagolhatóak a környezetvédelmi és gazdasági előnyök:
– munkahelyteremtés
– levegőszennyezés csökkenése
– 10-40%-os költségmegtakarítás
– értékteremtés a településen
– önálló energiaellátás, teljes függetlenség
– kiszámítható fűtésköltség

Magyarországon az első település a Vas Megyei Pornóapáti, amely az egész településen kiépítette a távfűtést. A településen mindösszesen 360 ember él és még ilyen kis méretben is 20-25%-ot takarítanak meg a háztartások. Ez egy olyan településen, ahol a központban sok épületet lehet kis területen ellátni, akár 40 % is lehet. Természetesen ezekbe a megtakarításokba bele van kalkulálva, hogy a beruházást biztosítani kell, hitelt kell visszafizetni, emberek dolgoznak a fűtőműbe, villamosenergiát használ a fűtőmű. Ennek ellenére egy ilyen rendszerrel megtakaríthatunk és kényelmi szempontból ugyanazt élvezhetjük mint gáznál, csak még a környezetünket is megóvtuk és a saját településünk boldogulását segítjük.

Kapcsolódó cikkek:
Pellet és faapríték tárolás
Pellet kazán
Pályázat – KEOP 4.2.0/B

Kulcsszavak: , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!