Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Biomassza távfűtőmű épült Gyömrőn

2011 június 15.-én kezdte meg a gyömrői uszodát működtető OEST Kft a biomasszára alapozott távfűtőmű építését Gyömrőn. A beruházás eredményeként a teljes komplexumban kiváltják az eddigi hagyományos földgáz üzemű kazánokat. A megújuló energiahordozó alapú, fenntartható és klímabarát energiaellátás létrehozása nem csupán az uszodát érinti, hiszen szintén a cég tulajdonában van a Harmónia Idősek Falva épületegyüttese is. A teljes komplexumban jelenleg a fűtési és melegvíz igényeket is földgázüzemű kazánok látják el, ám az energiaár emelkedése az elmúlt években elviselhetetlen terheket rótt az üzemeltetőkre – áll a Kft. által kiadott közleményben.

 Luzsi István, az OEST Kft. ügyvezetője elmondta: a jelenlegi rendszer több, rossz hatásfokkal működő pontforrásból áll. Ezt kívánja az OEST Kft. költséghatékonyan megszüntetni, és a térségben keletkező alapanyaggal a fűtési hőszükségleteit kielégíteni. A beruházás után jelentősen javul a terület levegőtisztasága, és egy teljesen automatizált és optimalizált rendszer látná ez az épületeket a szükséges hőenergiával. A fűtőműben két faapríték tüzelésű kazán kerül letelepítésre, összesen 1500 kW teljesítményben. A beérkező aprítékot csigás behordórendszerrel juttatják el a kazánokhoz, amelyben 600-900 ºC-on elég az alapanyag. Csak annyi faaprítékot használ a berendezés, amekkora hőigénye a komplexumnak van. A kazánházban helyet kap két darab 17.000 literes puffertároló, mely még hatékonyabbá teszi az üzemelést. A 8 db épületet majdnem 600 méteres hő-távvezetéken látják el. Minden épületben egy hőátadó állomás kerül elhelyezésre. Ezek a berendezések szolgáltatják az információt a központi irányítástechnikának, mely működteti a kazánokat, puffermenedzsmentet végzi és ellátja az épületeket a távhőhálózaton keresztül.

Az ügyvezető kifejtette, a jelenleg minden épületben megtalálható egyedi gáz alapú ellátás helyett egy központi faaprítékot hasznosító fűtőművet alakítanak ki. Luzsi István szerint az is fontos szempont, hogy a beruházásnak köszönhetően a légkörbe kerülő szennyezőanyagok emissziója is csökken, ami a város és a régió levegőminőségére is pozitív hatással lesz.

„A biomasszára alapozott távfűtőmű Gyömrőn” elnevezésű projekt segítségével csökken az uszoda üzemeltetésének költsége, mivel az építendő fűtőmű ellátja az egész komplexumot. Az uszodai gázfogyasztás megszűnik, míg a szociális intézmények csak a konyhák üzemeltetésére használnak majd földgázt. Ezzel a szociális komplexum fűtési és használati melegvíz költségei mintegy 20 %-kal csökkennek. Képek a beruházásról:

Faapríték tároló bunker:

Két darab 17.000 literes fűtési puffertároló:

A beruházás munkahelyteremtéssel is jár, hiszen a cég felvesz majd fűtő-karbantartót. A társaság az Új Széchenyi Terv keretén belül pályázatot is beadott a munkák finanszírozására, ám annak elbírálásától függetlenül megvalósítják elképzeléseiket. A fűtőmű teljes üzemben történő indulása november végére várható. A próbaüzem folyamatosan zajlik novemberben.

Kapcsolódó cikkek:  
Biomassza kazánok és a hamukihordás   
Biomassza kazánok a távfűtésben   
Biomassza távfűtőművek általában 

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!