Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Biomassza távfűtőmű épülhet Kalocsán

Másfél milliárd forintos beruházással egy biomassza távfűtőmű épül Kalocsán, melyből az önkormányzat intézményei mellett több épület távfűtését is biztosítani tudják – mondta Török Ferenc, Kalocsa polgármestere.

A beruházáshoz a kalocsai önkormányzat ötven százalékos tulajdonában lévő Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft. – amely erre a projektre alakult – 750 millió forintot nyert a távhőközpont- és szolgáltatás kivitelezésére kiírt pályázaton – mondta a polgármester.
Török Ferenc az elmúlt húsz év legjelentősebb beruházásának nevezte a projektet, mely a tervek szerint a következő fűtési idényre el fog készülni. A 4 MW-os biomassza erőmű 2,5 millió köbméter gázt tud kiváltani, mely az önkormányzat energiaellátásánál 15 százalékos megtakarítást eredményez – fűzte hozzá a polgármester. Török Ferenc egyben egy mintaprojektnek értékelte a beruházást, mert Kalocsán eddig nem volt távhőszolgáltatás.

Kalocsa intézményeinek 80 százaléka rácsatlakozhat

Kanyó Péter energetikus beszámolt arról, hogy a hőközpont a kalocsai Szent Kereszt Kórház területén lesz, ide kerül majd a központi kazán is, és innen indul a távhővezeték-hálózat, melyre Kalocsa legnagyobb intézményeinek, kereskedelmi és állami egységeinek 80 százaléka csatlakozhat.
Hozzátette: a szolgáltatást az előzetes igényfelmérések és szándéknyilatkozatok szerint igénybe veszi majd a Dózsa György középiskola, a Szent István Gimnázium, a Polgármesteri Hivatal, a kórház, a kalocsai női börtön és az Érsekség több intézménye így a főszékesegyház, a katolikus iskola és az Érseki Kastély is, de távhővel fűthet majd a rendszer kialakítását követően az ügyészség és a földhivatal is.

A polgármester kiemelte: a fűtőműhöz szükséges alapanyag biztosítása érdekében már a környező településekkel felvették a kapcsolatot, így lehetőséget lát arra, hogy a jövő évi közmunkaprogram keretében újabb munkahelyek jöjjenek létre.

Kapcsolódó cikkek:
Biomassza fűtőmű épült Gyömrőn
Biomassza kazánok a távfűtésben
Biomassza fűtőművek általában

Forrás: MTI

Kulcsszavak: , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!