Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Legolcsóbb a megújuló

Energiatakarékos fűtési rendszerek költségei

A folyamatosan növekvő energiaárak mellett rendkívül fontos mérlegelnünk egy új, megbízható és költségtakarékosan üzemeltethető fűtési rendszer kialakításának lehetőségét.

Kizárólag elavult, régi kazánunk cseréjével több 10.000 Ft-ot tudunk megtakarítani éves szinten. Ha a rendszer tervezését a kezdetektől az energiatakarékosságra összpontosítva hajtjuk végre, akkor ez akár 30-40 % is lehet.

15-20 év elteltével megérett az idő az Ön háztartásában, hogy a rossz hatásfokú gázkazánját lecserélje. Egy németországi felmérés iránymutatást ad, milyen fűtési rendszerrel mekkora megtakarítást érhetünk el, amit mi a magyarországi helyzet alapján elemeztünk.

Az összehasonlításban legrosszabb helyen a elektromos fűtési rendszerek állnak, ugyanis itt 1 kWh fűtési energia előállításához 3 kWh energiaforrásra van szükségünk (erőművi hatásfok). Tehát ha elektromos fűtésünk van, akkor az erőműben eltüzelt földgáz, míg a háztartásunkba ér, harmadannyit ér, mint egy jó minőségű gázkazán helyszínen történő elégetésével szemben. Magyarországon ez azt jelenti, hogy míg 1 kWh villamosenergiáért mintegy 40-45 Ft fizetünk kWh-ként, addig 1 kWh földgázért 12-13 Ft. Ez azonban még mindig teljes egészében fosszilis energia felhasználásával jár, melynek beszerzési költsége folyamatosan emelkedik, ellátás pedig egyre bizonytalanabb. Ha hőszivattyús rendszert alakítunk ki, úgy hogy figyelünk a hőszivattyú azon sajátosságára, hogy gazdaságosan akkor üzemeltethető, ha alacsony fűtési előremenő hőmérsékletet kell csak produkálnia (35-40 ºC), akkor elérhetjük, hogy 70-75%-ig a talaj, illetve a talajvíz hőjével fűthessük épületünket. Ez azt jelenti, hogy 1 kWh hőenergia előállítása mindösszesen 7,5 Ft-ba fog kerülni számunkra. Levegő hőforrású kültéri hőszivattyú esetén, a termék minőségétől függően 11-13 Ft/kWh árral számolhatunk.

Ha valóban költségtakarékos megoldást karunk, akkor a szilárd biomasszatüzelés mellett döntünk. Itt azt kell mérlegelnünk, hogy a berendezésnek helyigénye van és a fűtési rendszer automatizáltságától függően kezelést igényel. Vegyestüzelésű kazánnal a költségünk 1 kWh-ra 5 Ft körül alakul, ha ugyanazt a tűzifát magasabb hatásfokú faelgázosító kazánban tüzeljük el, akkor ez mindösszesen 4 Ft-ot jelent. Ha a teljesen automatizált aprítékkazánt választjuk, akkor 4,5 Ft-os költséggel jár 1 kWh hőenergia előállítása és kellő tárolókapacitás mellett plusz munkát sem jelent számunkra. A legmodernebb és helytakarékos automata fűtési rendszer a pellettüzelés. Itt nagyjából 1 kWh hőenergiára 8 Ft-ot kell költenünk.

Természetesen nem feledkezünk meg a napkollektoros rendszerek fűtésrásegítéséről sem, ami kellő méretezés után 0,5 Ft/kWh-ért is képes hőenergiát szolgáltatni számunkra, azonban beruházási költség oldalt is mérlegelnünk kell, ha ilyen fűtési rendszert alakítunk ki.

Hasonló cikkek:
Kizárólag megújuló energia
Takarékos kazán
Pályázatok

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , ,

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!