Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   A takarékos kazán

A pazarló vegyestüzelésű kazánok ideje lejárt, itt a faelgázosító kazán. Napjaink takarékos olcsó fűtési megoldásai között igen jelentős szerepe van a mikroprocesszoros faelgázosító kazánoknak. A mikroprocesszoros vezérlésnek köszönhetően a faelgázosító kazánok működtetése amellett, hogy rendkívül gazdaságos, kényelmi szempontból is óriási előrelépést jelent a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokkal szemben. A hagyományos fűtésnél az égéstermék egy jó része hasznosulatlanul a kéményen át távozik. A faelgázosító kazán újszerű égetési elvének köszönhetően a magasabb hőmérsékleten éghető gázt is elégeti, így a kazán hatásfoka 85-90 százalékosra nő. Egyes gyártók olyan faelgázosító kazánokat is forgalmaznak melyek a fa fűtési alapanyag mellett a barnaszén eltüzelésére is alkalmasak.
A kazánok méretüket tekintve a családi házak fűtésétől egészen az ipari csarnokok méretének fűtéséig alkalmazhatóak. A családi házak esetén gyakori megoldás, hogy a vízmelegítő tartály is a kazánnal van fűtve így ez a télen a családi ház használati melegvizét is elkészíti és mivel a rendszer napkollektorral is kombinálható a nyári időszakban is megoldható a használati melegvíz előállítása villany vagy gázbojler nélkül.

Tűzifa és pellet a legjobb helyen, avagy a faelgázosító kazánok elve

A faelgázosító kazánok nagymértékben különböznek az átlagos szilárd tüzelésű kazánok működési elvétől. Az égési folyamat az úgynevezett elgázosítás elvén működik. A kazánok jellemzően két tűzterűek, gyakorlatilag a felső tűztérben történik meg a fa elgázosítása. Ide érkezik az elektromos huzatvezérléssel a beérkező levegő egy harmada. A felső tűztérben a fából fagáz képződik. Ezután a felszabadult füst melynek 60%-a még éghető energiaforrás áthalad egy kerámiatesten ahol érintkezik a maradék két harmad rész levegővel és itt (hasonlóan az autók katalizátorához) másodlagos égés megy végbe. Ennek során a füstgázban lévő energiában gazdag fagázok is elégnek, szemben a vegyes kazánokkal ahol ezek az értékes és egészségre káros anyagok a környezetbe jutnának.
Ennek megfelelően a faelgázosító kazánok hatásfoka 85-90% közötti, amely drasztikusan meghaladja a hagyományos egy tűzterű kazánokét. Mindemellett saját és szomszédjaink egészségét is megőrizzük mivel csak nagyon csekély mértékben kerül a környezetünkbe egészségre káros égéstermék.
 
A faelgázosító kazánok bármilyen száraz fával fűthetők, a kazánban a fűrészportól kezdve a farönkig, a biobrikettől a pelletig kazántípustól függően mindenfajta faanyagot el lehet használni. A kazánok hatékonyságát és az égés hosszát nagymértékben befolyásolhatja a tüzelőanyag mérete, valamint nedvességtartalma. A tüzelőanyag méretétől és felületétől függ a felszabadított gáz mennyisége. Minél nagyobb a tüzelőanyag felülete, annál nagyobb gázmennyiség tud felszabadulni. A keményfa gázosodik el leglassabban, ezzel lehet a leghosszabb időtartamú égést elérni, a puhafa égési ideje jóval rövidebb. Általánosságban a kazánokban minden fajta faanyag elégethető, azonban az az ideális, ha a nedvességtartalom nem haladja meg a 15-20 százalékot. Egyes faelgázosító kazánfajták fa és fahulladék égetésen kívül barnaszénnel való tüzelésre is alkalmasak.

Kapcsolódó cikkek:
Tűzifa ára
Faapríték felhasználása

Faelgázosítás

Kulcsszavak:

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!