Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


   Biomassza fűtés

A fűtési technológiák szempontjából a biomassza szó alatt a következő tüzelőanyagokat tárgyaljuk: tűzifa, hasábfa, pellet, agripellet, brikett, faapríték, mezőgazdasági tüzelőanyagok. A menüpontokban információt kap a különböző technológiákról és láthat elhelyezési példákat. A különböző biomassza eredetű tüzelőanyagok eltérő technológia alkalmazásával csökkenthetik fűtési költségeit. A következőben minden típushoz rövid összefoglalást olvashat.

 A tűzifa

Évszázadok óta rendelkezésre álló tüzelő, melynek felhasználására napjainkban modern technológiákat fejlesztettek ki. Tűzifát, illetve hasábfát kiválóan használhatunk faelgázosító kazánban és a vegyestüzelésű kazánban. A faelgázosító kazán rendkívül hatékonyan használja fel a tüzelőanyagot. Ez azt jelenti, hogy kellő méretű kazán egy adott méretű puffertárolóval 1, vagy akár 2 napig is képes a fűtést automatikusan biztosítani. Jelentős előnye az alacsony károsanyagkibocsátás és az automatizáltság. A vegyestüzelésű kazán nagy előnye a beruházási költsége, hiszen jelentősen elmarad a modern tüzelőberendezésektől. A kormány 2011-től támogatni kívánaja a vegyestüzelésű kazánokat, ha előzetesen jelentkezne kattintson ide! Hátránya, hogy óránként, illetve pár óránként meg kell rakni a kazánt. Olcsó beruházási és üzemeltetési költségeinek az szabhat határt, ha nem tudunk ennyit fűtésünkkel foglalkozni. Ideális lehet, aki rendelkezik gázkazánnal, hogy a régi rendszerét csak temperálásra állítja be, és amikor otthon tartózkodik, akkor használja vegyestüzelésű kazánját, így nagyon sok energiát tud megspórolni. Érdemes a vegyestüzelésű kazánoknál arra is odafigyelni, hogy a teljesítményadatok szénre is és fára is meg vannak adva. Mivel szénnél ez magasabb, nem szabad abba a hibába esni, hogy fával nem kellő méretű kazánt veszünk. Nagyon sok időt megspórolhatunk, ha egy puffertárolóval együtt alakítjuk ki a rendszert és így a leghatékonyabban használjuk el a fa hőjét. Ebben az esetben gond nélkül összehangolhatunk egy gáz- és egy vegyestüzelésű kazánt.

Pellet

A pelletes fűtési rendszerek elterjedésének fő oka, hogy teljesen automatizálható, költségtakarékos megoldást kínálnak. Az pelletgyártás megoldást jelent a faiparban keletkező hulladék további hasznosítására vagy akár a mezőgazdaságban keletkező hulladékok pelletálásával agripelletet állíthatunk elő. A fűrészport vagy a mezőgazdasági hulladékokat egy matricás présgéppel lepréselik és így kis méretű tüzelőanyagot kapunk, mely megkönnyíti a tárolást és szállítást. Így a rendszerünk egy integrált tárolóval, mely 100-500 liter, könnyedén tudjuk hetekig adagolni a berendezést, vagy egy külön tárolóhelység kialakításával akár az egész fűtési szezonban megoldott az automata ellátás. Ez azt jelenti, hogy teljesen egy gázfűtés komfortjával rendelkező fűtési rendszerünk lesz. A pelletes fűtési rendszereknek több féle megoldása van, amely a következő paraméterek szerint változik. A legocslóbb, azonban alacsony automatizáltságú és hatásfokú a rendszer, ha egy pelletkályhát szerelünk be. Ez azt jelenti, hogy egy kis tárolóból lehet adagolni a berendezést, amelyben eltüzelve a pelletet közvetlenül a helyiségben adja le a hőt. Egy kicsivel drágább, ha vízteres pelletkályhát vásárolunk, amely beköthető a jelenlegi fűtési rendszerünkbe. Ebben az esetben a pelletkályha a radiátorokat (központi fűtési rendszert) látja el, vagy puffertárolón keresztül, vagy közvetlenül. Az automatizáltság ebben az esetben is pár napos (akár 5-10 nap)  időre biztosítható. Az igazán modern, teljesen automatizált, minden 21. századi igényt kielégítő pelletes fűtési rendszer minimum 100-500 literes pellettárolóval rendelkezik, mely egybe van építve a kazánnal. A fűtési igények szerint innen csigás behordórendszer szállítja az adott mennyiségű pelletet a tűztérbe. A pellet hatékony eltüzelése komoly műszaki technológiát igényel. Napjainkban sok esetben előfordul, hogy hagyományos vegyestüzelésű kazánokat alakítanak át “pelletkazánná”. Ekkor az szokott lenni a probléma, hogy a kazán teljesítményét a hagyományos vegyestüzelésre adják meg és az átalakított pelletes rendszer nem képes ezt biztosítani. A különbség akkora lehet, hogy az 50 kW névleges teljesítményű kazán pelletes üzemmódban maximum 30 kW-ot tud. De miért is kedvelt ez a kazántípus, mert ára negyede, ötöde egy modern pelletkazánnak. Amikor pedig reklamálnánk, hogy a rendszer nem szolgáltat elég hőt, akkor azzal védekeznek a gyártók, vagy a kivitelezők, hogy a pellet minősége nem megfelelő. Ezeknél az átalakított rendszereknél nem ritka, hogy a nem helyes átszerelés miatt rendszeresen leáll a fűtésünk, ami a pelletégő helytelen kialakítása miatt van.
A legkényelmesebb megoldás, ha rendelkezésünkre áll egy kellően méretezett 6-10 m3-es tároló, ahol az egész évi fűtőanyag tárolható. A pelletes fűtési rendszerek magas hatásfoka abban rejlik, hogy az alapanyag kicsi és nagyon jó hatásfokkal tud elégni, és az adagolórendszer mindig csak annyit pelletet juttat a tűztérben, amennyi szükséges.

Brikett

A brikett szintén a faiparban keletkező fahulladékok összepréseléséből származó alapanyag. A mérete jelentősen nagyobb mint a pelleté, akkora mint a tűzifa. Felhasználható kandallóban, cserépkályhában, vegyestüzelésű kazánban. Amit nyerhetünk használatával: biztos mennyiség a vásárlás esetén, alacsony nedvességtaratlom magasabb hatásfokkal, megsokszorozódik a rendszerek utántöltésének ideje. Részletes információkat a menüpontban olvashat.

Apríték

Szabványosított apró méretűre aprított, darált fa. Fő forrása az erdőgazdaságban keletkező vágástéri hulladék, tuskók, ipari hulladékfák. A faapríték nem konkurál sem a tűzifával, sem az ipari minőségű fával, csak és kizárólag hulladékként keletkezik. Felhasználása teljesen automatikus rendszerben lehetséges, ahol nagy méretű tárolókat kell kialakítani, mert a faaprítéknak kisebb az energiasűrűsége mint a pelleté. Magas hatásfoka hasonlóan a pellettüzeléshez az apró méretben és a szabályozható égésben rejlik.

Mezőgazdasági tüzelőanyagok

Mezőgazdasági tüzelőanyagok nagy előnye az olcsó beszerzési ár, amivel számolnunk kell, hogy bonyolult és költséges tüzelőberendezéssel lehet hatékonyan eltüzelni az alapanyagokat. Rendkívül eltérő tüzeléstechnikai jellemzői vannak ezeknek az anyagoknak, így ehhez alkalmazkodó bonyolultságú szerkezetet igényel. Nagy tárolókapacitás kell egységnyi mennyiségű tüzelőanyag felhasználásához. Gondoljunk bele, ha rádobunk egy adag tűzifát a tűzre az szépen füstmentesen jó ideig ég, ha azonban egy marék szalmát dobunk a tűzre, az nagy füsttel szinte azonnal ellobban. Így kell számolnunk a tárolókapacitás kialakításánál és a változó tüzeléstechnikai paraméterekkel. Ha valaki azt mondja, hogy ezt a két teljesen eltérő tüzelőanyagot gond nélkül lehet együtt tüzelni olcsó technológiával, akkor legyünk résen, mert Európában néhány technolóiga képes erre, ennek azonban jelentős technológiai háttere van.

A különböző technológiákról a menüpontban tájékozódhat és láthatja ajánlott kialakításukat családi házaknál a fenti képen.

Kapcsolódó cikkek

Segítse munkánkat az oldal lájkolásával: Köszönjük szépen!

Segítse munkánkat a Like megnyomásával, hogy még több hasznos információt tehessünk közzé a megújuló energiákról!